Recension ”Konsten att fejka arabiska – en bok om autism”
Författare: Lina Liman
Förlag: Albert Bonniers förlag (2017)
Efter perioder av inläggningar under flera år med både ECT-behandling och tunga mediciner hör Lina ett radioprogram på P1. Den dagen föreläste forskaren Svenny Kopp om hur sjukvården ofta feltolkar flickor med högfungerande autism eftersom man ofta baserar tolkningarna på pojkars symptom. Det blev startskottet för den mest omtumlande tiden i Linas liv, en gigantisk aha-upplevelse.
Lina levde i 32 år utan att känna till att hon hade autism och hur slutenvården i alla år har missat att göra en neuropsykiatrisk undersökning, vilket Lina beskriver som fruktansvärt. När det uppdagades att hon inte hade gått igenom en neuropsykiatrisk undersökning gick det snabbt och efter bara några månader får Lina diagnosen autism den 16 april 2012.
I en dröm får Lina jobbet på en marockansk tidning; ett toppjobb som journalist. Men något i drömmen känns fel eftersom Lina inte kan ett ord arabiska. När hon inser att hon måste hoppa av jobbet eftersom det är hopplöst oavsett hur hårt hon arbetar och hur bra hon är på att fejka, är arabiskan ett hinder som är omöjligt att klara av. Omgivningen förstår inte problemet eftersom Lina är så duktig.
När Lina vaknade upp ur drömmen inser hon att det är så hennes liv har varit: Hon har fejkat för att passa in. Lina har sedan barndomen motoriska svårigheter men växer ur det och börjar utvecklas normalt. Lina börjar samla på saker, inte för att samlandet var så viktigt utan för att organiserandet av sakerna var det. Autism är paradoxal i sin natur; ibland kan gapet mellan vad man klarar av och vad man inte klarar av vara stort. Till exempel kan Lina skriva tidningsartiklar men ha svårt för att borsta tänderna. En annan del av Linas autismdiagnos är att hon har svårt för förändringar; att följa regler blir ett tvång.
Många i Linas omgivning tycker att hon har ändrats sedan hon fick sin autismdiagnos. Linas svar är att hon helt enkelt har slutat att fejka. Idag arbetar Lina halvtid och är sjukskriven halvtid och åker runt och föreläser om autism.
När jag började skriva ned det jag tyckte var viktigt i boken så blev det elva sidor text. Det fanns mycket jag ville berätta om boken. Här är några av mina tankar efter att ha läst ”Konsten att fejka arabiska”.
Boken har ett väldigt bra flöde. Det förekommer en del svåra ord, men det finns alltid en förklaring till dem, vilket är bra.
Jag kan relatera till alla år jag själv tillbringat inom slutenvården med diverse diagnoser och mediciner, innan de gjorde en NPF-undersökning på mig och jag fick min autismdiagnos. Att läsa om Linas liv har gett mig en större förståelse om hinder och möjligheter som det innebär att ha autism.
Det är en bok jag verkligen kan rekommendera. Den ger en vidare förståelse för människor med autism och deras vardag. Boken finns även som ljudbok för den som vill lyssna.