Recension "Jag behöver Hedvig" | iMAGO

Recension ”Jag behöver Hedvig”

Författare: Jessica Roos Rahmquist

Förlag: Parus förlag (2021)

Catarina poserar sittande med boken framför sig. Hon tittar in i kameran mot oss.
Catarina med boken ”Jag behöver Hedvig”.

Boken ”Jag behöver Hedvig” är mamman Jessica Roos Rahmquists berättelse om hennes dotter Hedvig. Hedvig föds med Downs syndrom och livet tar en ny vändning för familjen.

Det första Jessica fick höra från barnmorskan var: ”Tycker ni att hon är fin?”. Jessica upplevde det som en konstig fråga. Hedvig ligger på Jessicas bröst med sitt kolsvarta hår och mandelformade ögon. Hon är verkligen lik sin storebror. Jessica och hennes man Erik har barn från tidigare förhållanden, men Hedvig är deras första gemensamma barn.

Läkaren konstaterar att Hedvig har Downs syndrom. Jessica är ledsen och gråter mycket. Hon funderar på hur omgivningen kommer att reagera på Hedvig som hon älskar så gränslöst. En av Jessicas största rädslor är att Hedvig har hjärtfel, vilket läkarna har sagt är vanligt förekommande hos barn med Downs syndrom. Läkaren frågar om Jessica känner till Downs syndrom. Jessica skakar på huvudet och läkaren berättar om det. Läkaren säger också att människor med Downs syndrom lever ett gott liv och att ingen är sin diagnos. Man kan ha en diagnos men ingen är sin diagnos.

Jessica och hennes man beslutar sig för att de ska berätta för de äldre barnen att Hedvig har Downs syndrom. De äldre barnen tar det hela bra och visar full förståelse för Hedvigs kommande besvär.

När Hedvig är sex år blir hon medveten om att hon har Downs syndrom. Ibland är hon medveten om att hon inte klarar saker som andra klarar. Samtidigt är hon stolt över att hon har Downs syndrom. Tillhörighet är viktigt för henne, precis som för alla andra.

Idag känner Jessica bara en euforisk lycka över att ha Hedvig. Hedvig är 17 år och går på särskola, vilket hon har gjort sedan hon var sju år. Hedvig är en aktiv och nyfiken tjej. Rutiner och information är viktiga delar av Hedvigs vardag. Sällan har Jessica träffat någon som hon beundrar så som Hedvig…

Jag upplever det som en väldigt intressant bok och jag lärde mig mycket mer om Downs syndrom genom den. I boken förklarar Jessica vilka olika variationer av Downs syndrom det finns. Den är relativt lättläst. Jag kan klart rekommendera den.