Recension "Sista brevet till Sverige" | iMAGO

Recension ”Sista brevet till Sverige”

Författare: Vilhelm Moberg / Johan Werkmäster

Förlag: LL-förlaget (2019)

Foto Kristina Stålnacke: Nina med boken ”Sista brevet till Sverige”.
Nina som håller den uppslagna boken i sin hand, så både framsidan och baksidan syns. Hon står mot en abstrakt färgad bakgrund i rött, orange, blått och grönt.
Nina med boken ”Sista brevet till Sverige” (FOTO: Kristina Stålnacke)

Jag har läst “Sista brevet till Sverige”. Det är den fjärde och sista boken i romanserien “Utvandrarna”. Boken är skriven av Vilhelm Moberg, men Johan Werkmäster har återberättat boken på lättläst svenska.

“Sista brevet till Sverige” handlar om Karl Oskar Nilsson och hans fru Kristina Nilsson. De utvandrade 1858 från Ljuders socken i Småland till Minnesota, en delstat i USA eller Amerikat som man sa på den tiden. De utvandrade från Sverige för att det var svält och de hoppades på att de skulle få det bättre i Amerika.

I Minnesota byggde Karl Oskar och Kristina ett nytt samhälle som de kallade “Nya Duvemåla”, som sedan kom att kallas “Nelson Settlement”. Där byggde de kyrka och skolhus och anställde präster och lärare. Deras tanke med det nya samhället var att de skulle få leva i fred och att alla som bodde där skulle ha samma rättigheter. Karl Oskar och Kristina levde ett lugnt liv i det nya samhället. Deras barn var friska och de behövde inte svälta, men de fick arbeta hårt. Karl Oskar arbetade på åkern och Kristina skötte hemmet, barnen och mjölkade korna.

Men de hade det svårt också. Kristina hade fött många barn och fick veta att hon hade en obotlig sjukdom. Om hon skulle bli gravid och föda barn igen, så kanske hon skulle dö. Karl Oskar kunde rädda hennes liv, men det innebar att de måste hålla sig ifrån varandra om kvällar och nätter. Karl Oskar och Kristina tyckte att det var väldigt sorgligt, för de älskade varandra väldigt mycket, men Karl Oskar gjorde allt för att kunna rädda sin fru.

Jag tycker att “Sista brevet till Sverige” är en väldigt bra bok. Den är intressant för den innehåller historia och man kan verkligen föreställa sig hur det kunde ha varit på den tiden. Det är viktigt för oss idag att tänka på att människor som bodde i Sverige på den tiden blev tvungna att fly till Amerika för att det var svält i Sverige. Idag har vi det bra i vårt land men fortfarande är det svält och krig i andra länder som tvingar människor på flykt.

Jag tycker det var mycket roligt att dialogen är skriven på dialekt. Det blev mer levande personer på det sättet.

Det har varit en läsupplevelse. Jag tycker att boken är lätt att läsa. Det är lagom stor text och lagom mycket text på varje sida. Det var lätt att förstå och ta till sig historien när jag läste boken. En väldigt bra bok som jag rekommenderar till alla.