Recension "Asperger's Are Us" | iMAGO

Recension ”Asperger’s Are Us”

Netflix

Ett filmomslag. På en järnvägsövergång står de fyra killarna i gruppen och tittar på oss. De har superhjälte-kläder på sig som de själva gjort.
Omslag Asperger’s are us

Asperger’s Are Us är en filmdokumentär om fyra unga killar, med diagnosen Aspergers syndrom. Dessa fyra killar älskar underhållning. De håller på med komedi för att framförallt underhålla sig själva, men även andra. I dokumentären får vi följa dessa komiker och deras resa till att göra en show. Killarna berättar att det viktigaste för dem är att de får göra vad de gillar – att skämta och skratta.

Inledningen till filmen var personlig och det gillade jag. Man fick se bilder på dessa killar när de var små bland annat. Filmen beskrev väldigt bra vad Asperger och autism är. Killarna berättade också hur just de är och hur de känner. Deras föräldrar var också med och berättade hur det var i familjen.

Negativt var att jag tyckte filmen var för långdragen. Inte förrän i slutet fick man se vad de egentligen skulle göra: en humorshow. Musiken i filmen hade också alldeles för hög volym i vissa scener. Jag fick sänka och höja ljudet ett par gånger.

Men positivt var att filmen också var väldigt berörande i vissa scener där killarna visade så pass starka känslor att de berörde mig. Inte till tårar, utan mer på ett känslomässigt vis. Inombords. Det gjorde att jag kunde relatera till vissa delar av filmen.

Slutligen så verkade filmen bra när jag såg trailern för den. Men efter att ha sett filmen så tyckte jag inte alls den var lika bra. Asperger’s Are Us var inte över förväntan.

Här hittar du trailern från YouTube till filmen ”Asperger’s Are Us”.

Observera att det talade språket är engelska och textremsa saknas.