Recension "Operation dödsviktigt" | iMAGO

Recension ”Operation dödsviktigt”

Författare: Anna Pella

Förlag: Libris (2020)

Ett tecknat omslag från en begravning med tre barn i fokus runt en kista.
Bokomslag

”Operation dödsviktigt” är den tredje boken i serien ”Funkisfamiljen”. Böckerna är fristående, så man behöver inte ha läst de andra böckerna i serien för att läsa en av böckerna. De handlar om en funkisfamilj där ett av barnen, Mio, har en funktionsvariation och inte kan gå eller prata.

I ”Operation dödsviktigt” hör Vide några vuxna som pratar konstigt i kön till apoteket. De pratar om någon som har ”dragit på sig träkostymen” och ”kola vippen”. Vide undrar vad de pratar om och frågar sin pappa. Hans pappa vet inte riktigt vad han ska svara men efter en stund så svarar han att de pratar om någon som gått bort. Vide undrar då vart. Hans pappa svarar efter ett tag att det är någon som har dött. Det får Vide att fundera på de konstiga uttrycken.

På vägen till fjällen med hela familjen och Vides bästa vän Eli, hör Vide fler konstiga ord från hans föräldrar. De pratar om Nasim som inte heller kan gå eller prata, som Vides syster Mio. Föräldrarna försöker att prata tyst om att Nasims operation inte gick bra och säger ord som ”kritiskt”, ”komplikationer” och ”respirator”. Vide undrar vad som hänt och varför inte hans föräldrar kunde prata så att han förstår. Under natten har Vide mardrömmar. Dagen efter så har hela familjen roligt i backarna, de åker skidor och Mio åker pulka och skrattar. Men på kvällen så får de ett telefonsamtal…

Vide funderar med bästa vännen Eli. Varför har vuxna så svårt att prata om döden och varför alla konstiga ord? Vad betyder de och vad händer när någon dör? Både Vide och Eli kommer överens om att det är viktiga saker att prata om. De bestämmer sig för att starta operation dödsviktigt. Tillsammans ska de ta reda på mer och hitta svaren på sina funderingar.

Jag tycker att det är bra att man kan våga skämta om något så svårt som döden. Man gör det ändå på ett respektfullt sätt.

”Operation dödsviktigt” är bra skriven med lätt språk. Boken tar upp viktiga ämnen på ett roligt sätt och illustrationerna i böckerna är ganska charmiga.