Recension "Operation vän i nöd" | iMAGO

Recension ”Operation vän i nöd”

Författare: Anna Pella

Förlag: Libris (2020)

Ett tecknat omslag med fyra barn som befinner sig till sjöss på en träbåt.
Bokomslag

”Operation vän i nöd” är den fjärde boken i serien ”Funkisfamiljen”. Böckerna är fristående, så man behöver inte ha läst de andra böckerna i serien för att läsa en av böckerna. De handlar om en funkisfamilj där ett av barnen, Mio, har en funktionsvariation och inte kan gå eller prata.

I ”Operation vän i nöd” är Vide och lillasyster Tintin ute och cyklar medan mamma kör Mio i rullstolen. Vide ramlar och slår sig så det gör ont. Vides mamma suckar och hjälper honom upp och säger att lite ont har ingen dött av. Tintin skrattar och Vide tycker att de båda är dumma, för ont gjorde det ju. På kvällen så ser mamma att han faktiskt fick en blåtira. Vide tycker att hans mamma bara bryr sig om Mio.

När Vide är på skolgården undrar alla hans klasskamrater vad som hänt och Vide förklarar. Då utbryter ett bråk och en kallar den andra CP. Vide blir då arg för han vet ju vad det egentligen betyder, hans syster Mio har en CP-skada som gör att hon inte kan gå eller prata. Vide stoppar bråket med att skrika att man inte ska kalla någon det när man inte vet vad det betyder.

Senare skriver Vide ett brev på svensklektionen vad CP egentligen betyder. Vide tycker att det är viktigt att säga ifrån när någon säger något dumt. Speciellt om någon säger något dumt till någon som inte kan säga ifrån, som hans syster Mio.

När Vide och hans mamma sedan hämtar Mio på hennes skola märker Vide att en av Mios klasskamrater, Alex, som inte heller kan gå eller prata, också har en blåtira runt ögat och ser ledsen ut. Vide kan inte sluta fundera på vad som kan ha hänt med Alex, så han bestämmer sig för att starta operation vän i nöd.

Jag tänker att det är viktigt att tala om dessa saker. Man ska inte kalla människor för saker som man inte ens vet vad de betyder. Boken får mig också att tänka på att det kan vara svårt att ha ett syskon som har en funktionsvariation. Man kanske känner att ens föräldrar aldrig har tid för en och att man får bli stor ganska fort.

”Operation vän i nöd” är välskriven och lättläst. Den är bra och rolig läsning för alla, om saker som kan vara svåra att prata om.