Rapport från Bokmässan | iMAGO

Rapport från Bokmässan

I år vad det dags att slå upp dörrarna till Bokmässan i Göteborg, efter ett uppehåll på två år. Under fyra dagar var det fullt med föreläsningar, besökare och spännande möten. Magasinet iMAGO var på plats med en monter och peppade medarbetare från våra redaktioner Mediatorget, Grunden Media och Lunds Finest, redo att träffa nya människor.

Bokmässan i Göteborg sker i september varje år. Under fyra dagar är det fullt med böcker, besökare och samtal. Det går också att hitta sina favorit-författare på plats, till exempel ringlande kön som en lång orm när Lars Lerin signerade sina böcker till besökarna.

Under uppehållet från en fysisk bokmässa utvecklade Bokmässan digitala kanaler, som Bokmässan Play. Den kanalen har Bokmässan valt att ha kvar och det var möjligt att följa vissa programpunkter digitalt. Totalt kom det cirka 82 000 besökare till årets Bokmässa.

Gruppfoto på åtta personer som står uppställda i och runt om montern på Bokmässan.
Från vänster Krisztina, Niklas, Catarina, Dragomir, Isidor, Mark, Sayam och Kerstin.

iMAGO fick en plats bland de så kallade litterära sällskapen, det var sällskap med intressen av särskilda äldre svenska författare såsom Selma Lagerlöf och August Strindberg.

Hitta rätt och möta människor

För att hitta den utställare som man söker på mässan, så har alla montrar ett nummer som blir som en adress till dem. Men arrangörerna hade missat att sätta upp numrering när mässan öppnade på torsdagen, så det var inte lätt varken för besökare eller för oss själva att hitta till vår monter. Som tur var kom numreringen upp senare under den dagen och då gick det lättare för alla att hitta rätt, både besökare och utställare.

Under dagarna passade vi på att besöka andra montrar. Vi träffade LL-förlaget, där LL står för lättläst, som berättade om sina böcker och deras tidning 8 sidor. Vi besökte FUB:s monter med tidningen Unik och fick reda på att iMAGO blivit listad som ett plus på deras ledarsida. Vår prenumerations-tjänst Nätverkstan var också på plats och sålde iMAGO bland sina andra tidskrifter.

Samuel står bredvid ett tidningsställ och håller fram en presenterande hand mot numren av iMAGO som står där.
Samuel guidade i vår monter.

Live-teckning och pristagare

Under Bokmässan både bidrog iMAGO med egna arrangemang och bevakade andra arrangemang. I vår monter kunde besökarna hitta den produktiva serietecknaren Mark Singleton som satt och live-tecknade under torsdagen och fredagen. 

På fredagen delade Studieförbundet Vuxenskolan ut årets Lättläst-pris och iMAGO var på plats för ett bevaka utdelningen. Vinnaren Eli Åhman Owetz intervjuades direkt på plats och Quinten Moody, som bland annat läser in artiklar för iMAGO, högläste ett stycke ur den vinnande boken Sköna Maj.

Dragomir har ryggen mot kameran och tittar ner i sin egen kamera för att fota Eli som sitter och poserar på en bänk framför honom.
Dragomir fotade LättLäst-vinnaren Eli.

Konst och poesi

Nätverkstan ger ut tidskriften Plattform som samlar reportage från olika kulturtidskrifter. Plattform kommer ut en gång om året och det senaste numret släpptes under Bokmässan. iMAGO fanns med i Plattform med vår artikel om konstnären Johanna Backman från iMAGO 5.

Johanna var inbjuden till kulturscenen som Aftonbladet och Nätverkstan arrangerade tillsammans. Det var ett samtal på scenen om hennes konst och Harry Potter. Efteråt gick det att köpa tryck av Johannas akvareller hos Nätverkstan.

På en mindre scen med brokiga färger och livfull scenografi sitter Emma och Johanna på varsin stol och pratar.
Konstnär Johanna Backman blev intervjuad på Kulturscenen av Emma Melldén Nätverkstan.

Under den sista dagen hade vi Sayam Chortip i vår monter som läste poesi, både från iMAGO 2 och 6 samt från sin samling Sångerna som aldrig skrevs. Vi sände även läsningen live på iMAGOs instragram, där du kan se den i efterhand.

Tankar från Bokmässan

Att vara på Bokmässan och jobba tillsammans var roligt och spännande. Vi träffade många nya personer och berättade om iMAGO. Det var liv och rörelse hela tiden, så våra huvuden och våra fötter var trötta i slutet av dagen.

Vi kom fram till att vi vill finnas med på Bokmässan nästa år också. Kommer du till Bokmässan 2023 så kanske vi ses där!