Recension "Operation rädda sommarlovet" | iMAGO

Recension ”Operation rädda sommarlovet”

Författare: Anna Pella

Förlag: Libris (2019)

Ett tecknat omslag med tre barn framför ett trästaket vid en skylt där det står ”TIVOLI”. I bakgrunden syns karuseller och en sjukhushelikopter.
Bokomslag

”Operation rädda sommarlovet” är den andra boken i serien ”Funkisfamiljen”. Böckerna är fristående, så man behöver inte ha läst de andra böckerna i serien för att läsa en av böckerna. De handlar om en funkisfamilj där ett av barnen, Mio, har en funktionsvariation och inte kan gå eller prata. Första boken kom ut 2018 och heter ”Operation slutstirrat”.

”Operation rädda sommarlovet” handlar om Mio som är sjuk och hennes syskon, mamma och pappa samt farmor och farfar. När Mio måste till sjukhuset blir familjesemestern inställd. Händelsen grusar Mios syskons önskan om en rolig sommar.

Historien lär oss att barnen utan funktionsvariation i funkisfamiljen ibland kan hamna lite i skymundan. Det är lätt att man glömmer deras förhoppningar och vilja. I den här historien kliver farfar in och räddar deras semester.

Hela redaktionen på Lunds Finest läste ”Operation rädda sommarlovet” och pratade om vilka intryck boken gav oss. Våra samlade tankar blev följande:

Det känns som att vi får en bra inblick i hur det är att leva i en funkisfamilj. Boken berättar en del om besvikelser och om hur vuxna kan lindra besvikelserna och vända det till något positivt, men även mycket om syskonkärlek.

Vi upplever ”Operation rädda sommarlovet” som en familjebok med lättförståeligt språk. Vi tycker att historien är välberättad med korta kapitel och den fungerar jättebra att högläsa om man vill.