Recension "Koloristen som vägrade svart" | iMAGO

Recension ”Koloristen som vägrade svart”

Författare: Kjell Stjernholm

Förlag: Lava Förlag (2022)

På det tecknade omslaget till Koloristen står en flintskallig man med korslagda armar och ser finurlig ut. Mannen har Downs syndrom. Bakgrunden består av färgfält i varma toner.
Omslag Koloristen som vägrade svart.

I Koloristen som vägrade svart får vi följa den 40-årige konstnären Pär, som har Downs Syndrom, på en fantastisk resa. När hans mamma går bort beslutar han sig för att lämna ett liv med daglig verksamhet och Bingolotto som de största höjdpunkterna, för att göra det han vill mest av allt, att måla. På sin resa så hamnar Pär i situationer där han med hjälp av sin kreativitet måste lösa allt från små problem, som att hitta någonstans att sova, till stora problem, som att president Donald Trump via Twitter uppmanar den svenska regeringen att skicka specialstyrkor efter honom. Utöver det blir han även förväxlad med den kända graffitikonstnären Kala. Vilket gör att hans konst helt plötsligt stiger i värde i samhället och gör honom till en kändis.

Boken ställer ett flertal viktiga frågor till läsaren rörande självbestämmanderätt, värdet av konst och rätten till det offentliga rummet. Genom hela boken ställs de personer som bryr sig om Pär inför frågan om hur de ska ingripa, eller om de ens har rätt att ingripa när han får problem. Vi får också inblick i Pärs egna perspektiv på om hur han vill leva sitt liv och varför. Det blir lätt för mig som läsare att förstå varför han vill resa runt och måla, istället för att jobba kvar på sin dagliga verksamhet där han måste sjunga ”Kom-ihåg-ditt-namn”-sången.

Frågan om värdet av Pärs konst berörs också genom hela boken. Där allmänheten anser att den skiftar mellan allt från ett par tofflor till hundratusentals kronor, beroende på om det är Pär eller Kala som tros har gjort den. Det påverkar också ifall hans graffitimålningar anses vara konst med en plats i det offentliga rummet eller skadegörelse.

Det är en oerhört politiskt laddad bok, och det märks att det här är ämnen som författaren Kjell Stjernholm brinner för. Trots att boken är viktig så tillåter den sig ändå att vara underhållande och även rolig ibland. Den blandar det folkliga och det politiska på ett otroligt skickligt sätt som gör att boken är svår att lägga ifrån sig.