Mr Mkoma - en musiker med många världar | iMAGO

Mr Mkoma – en musiker med många världar

Kulturverket, Musikalakademin och Norrlandsoperan har tillsammans arbetat på musikalen Level 7. Vi på iMAGO har intervjuat Samuel ”Mr Mkoma” Lindgren, som både har skrivit flera av låtarna och medverkat i musikalen. Vi pratar om musikalen och hans arbete med den!

Kulturverket, som är en del av Umeås Kulturskola, har tillsammans med yrkesutbildningen Musikalakademin och Norrlandsoperan, med finansiering från Allmänna Arvsfonden tagit fram ett treårigt projekt. Slutprodukten av detta samarbete är musikalen Level 7. Målet med samarbetet har både varit att ge publiken en unik upplevelse och att de medverkande verksamheterna delar kompetens och erfarenheter med varandra.

Bröstbild på Samuel som är en lätt mörkhyad ung man med brunt lockigt hår i en rund och afrofrisyr.
Samuel ”Mr Mkoma” Lindgren (FOTO: Victor Lindgren)

Level 7 hade premiär den 18 mars och spelade fram till den 23 mars på Norrlandsoperans Black Box. Vi intervjuade Mr Mkoma som deltog både som skådespelare och som låtskrivare i projektet. Mr Mkoma delade med sig av sina tankar om att delta i projektet.

En musikal om två världar

Level 7 handlar om den fiktiva spelvärlden Quadra, men även om spelarna som lever i den ”verkliga” världen och som styr spelkaraktärerna i Quadra. Invånarna i Quadra försöker att nå det prestigefyllda målet Level 7 där allting är bra och perfekt. Men någonting händer i spelvärlden och för att rätta till det så behöver de hjälp, inte bara från andra spelkaraktärer, utan även deras spelare.

Mr Mkoma har skrivit fyra av låtarna som är med i föreställningen.

Det känns väldigt stort och ärofullt

I uttagningsprocessen av låtar till Level 7, fick elever från Musikalakademin välja låtar. Låtarna hade skickats in från deltagare i projektet och Mr Mkoma medverkade med fyra låtbidrag. Det var stort för honom som person och han kände sig oerhört hedrad. En stor dröm för honom som låtskrivare har varit att få skriva låtar åt andra. Att få sina låtar framförda i en musikal var en fin fjäder i hatten för hans karriär.

Scenbild med två personer som sitter på var sin stol vid ett bord och en tredje person står bredvid och håller en teckning på kaffe och croissant.
Scener ur Level 7 i cafémiljö (FOTO: Johan Gunséus)
Scenbild med sju personer i silvriga kvadratiska kläder som ger ett robotliknande intryck tycks utföra en dans.
Scener ut Level 7 med robotliknande varelser (FOTO: Johan Gunséus)

Det har varit en speciell upplevelse för Mr Mkomas långa karriär som musiker, att få visad uppskattning för sina lyriska talanger när konsteleverna i blindo valde just hans texter till musikalen. Att han själv skulle delta i musikalen var även det ett fint steg i musikkarriären. Mr Mkoma säger:

”Det känns väldigt stort och ärofullt.”

Musik för att må bra

Mr Mkoma har hållit på med musik till och från sedan småskolan. Karriären drog igång på riktigt när han flyttade upp till Umeå 2012 och kom i kontakt med Kulturverket.

2013 kom Mr Mkoma vidare till finalen i musiktävlingen Musikschlaget för första gången, vilket var en storslagen upplevelse för honom. Han gick även vidare i Musikschlaget i år igen, för fjärde gången, med den egenskrivna låten Stage Light.

Låten Stage Light handlar just om upplevelsen av att vara i strålkastarljuset under ett uppträdande. Det känns därför som en väldigt passande låt att delta med under en musiktävling, då det ger åhörarna en inblick i artistens sinnesstämning under just den stunden.

Scenbild på tre personer i fokus som lutar sig fram mot kameran och sjunger, samtidigt som de sätter upp sina vänsterhänder som i ett stopp-tecken.
Scener ur Level 7 med sång (FOTO: Johan Gunséus)
Scenbild med en man och kvinna i fokus som tycks dansa medan fyrapersoner anas i bakgrund som tycks heja på dem.
Scener ur Level 7 med dans (FOTO: Johan Gunséus)

På frågan vad det var som fick honom att börja med sitt musikintresse, så svarade han: ”Ja, jag vet inte, musik har alltid fått mig att må bra, det piggar upp mig. Alltså, det är en källa till positiv energi och glädje.”

Vi frågade Mr Mkoma om tips till andra musiker som vill komma igång med sitt musikarbete. Tipset han gav är att använda sin fantasi och känna efter vad det är man känner är viktigt och göra noteringar om detta.

Musik ska bringa glädje

Musiken ger Mr Mkoma energi och glädje, som inspirerat honom i hans musikskapande, så det är något som följer med honom. Mr Mkoma säger:

”Musik ska ju bringa glädje.”

Enligt Mr Mkoma så ska musik bringa glädje och det kan man verkligen säga är någonting han aktivt arbetar med.

Musikkarriären är någonting han brinner starkt för och han har gjort mycket både som musiker och som låtskrivare. Mr Mkoma är, som tidigare nämnts, en veteran inom Musikschlaget. Utöver Musikschlaget och sitt arbete i Level 7, så har han jobbat på en hel del andra projekt.

Scenbild på Samuel när han står på mikronen i hand och sjunger scenljus med rosa, röda och lila toner.
Mr Mkoma tävlar i Musikschlaget (FOTO: Musikschlaget).

Mr Mkoma har både arbetat med soloprojekt och i samarbeten med andra artister. Han har jobbat på tre skivor tillsammans med andra artister och två egna soloalbum. Han uppträder också en hel del utöver Musikschlaget och Level 7.

Framöver så är det finalen i Musikschlaget som står i fokus för Mr Mkoma och vi på iMAGO önskar honom all lycka under finalen!

Kommentar

Finalen avgjordes den 12 november på Avenyn i Sundsvall. Grattis till årets vinnare MPF Voices! Finalen kan ses i efterhand på www.musikschlaget.se