Konstlyftet - placerar konst i bostadsområden | iMAGO

Konstlyftet – placerar konst i bostadsområden

Projekt Konstlyftet drivs av Malmö Konsthall. Det är ett projekt där konstnärer med funktionsvariation skapar konst i staden för olika bostadsområden. Vi tar Pågatåget från Simrishamn genom ett böljande landskap till Malmö för att ta reda på mer om projektet och hur de arbetar när de skapar konsten.

Projekt Konstlyftet

Konstlyftet startades 2011 av Malmö Konsthall. Projektet vill ge plats till konst i det offentliga rummet som är skapade av konstnärer med funktionsvariation.

En fantasifull modellstad i minityr uppbyggd i vad som verkar vara kartong och inklädd i brokiga och färgglada textiler på en fyrkantig kartongyta.
En minityr-stad.

Konstlyftet samarbetar med bostadsbolaget MKB som har gett möjlighet att gestalta offentliga konstverk inom olika bostadsområden. Nu är projektet inne på den tredje omgången för att skapa konstverk.

Antje Nilsson har varit projektledare från början och konstnären Jamila Drott leder den konstnärliga processen med deltagarna i det nuvarande uppdraget.

Konstnärerna ska vara med och gestalta konst till en gårdsplan i ett nytt bostadsområde i Limhamns Sjöläge. Konsten kommer att invigas i november 2023.

Antje är en äldre ljushyad kvinna med glasögon och gråsprängt lockigt och busigt hår. Hon har huvudet på sned och ler brett.
Projektledare Antje Nilsson.

Den färgglada staden

Vi träffar Antje och Jamila i lokalerna på Malmös Konsthall som används till pedagogisk verksamhet. Det första som fångar ögat är den färgglada staden.

På ett bord finns en färgglad stad i miniatyr som utstrålar kreativitet och skaparglädje. Staden rymmer byggnader, vägar och torg, allt gjort av kartonger och färgglada mönster i papper och tyg.

I staden finns det små föremål utplacerade som är tillverkade av lera. Är figurerna slumpmässigt utspridda i staden eller finns det någon tanke bakom?

Hur ser en stad ut?

Jamila berättar att byggandet av staden var ett första steg för deltagarna att låta tankarna uppstå om det offentliga rummet. Hur ser en stad ut, vem rör sig där och var finns det konstverk utplacerade om vi tittar runt i Malmö stad?

Nästa steg i processen var att göra små objekt som deltagarna sedan kunde placera ut i sin stad. Kan ett konstverk sitta på en vägg, ett cykelställ eller i mitten på en fontän?

En knallgrön modellerad korvliknande figur ligger på ett bord. Huvudkroppen är lite större och rundare med en smalare svans.
En figur i staden.

Sedan åkte gruppen till Limhamn för att undersöka hur gårdsplanen ser ut och för att dokumentera platsen.

Slutmålet är att deltagarnas små föremål ska gjutas i metall, målas och sedan monteras på en utvald plats.

Gjuta med bivax

Jamila berättar att det viktiga har varit att skapa förståelse hos de partners som är med i projektet, för ett annorlunda arbetssätt som utgår ifrån deltagarnas förutsättningar i skapandet.

Jamila är en ljushyad leende kvinna iklädd mörk keps och där ljusbruna långa hårtester sticker fram.
Konstnär Jamila Drott.

Hon beskriver att hela processen är väldigt givande också för hennes egen del och att hon brinner för att låta alla få plats i det offentliga rummet.

När vi är på plats kommer deltagarna dit för att arbeta och Jamila har bjudit in konstnären Matti Sumari som ska visa hur de kan gjuta ett litet föremål i bivax. Deltagarna ska på så sätt få en inblick i hur deras objekt så småningom kommer att gjutas i metall.

I det föregående projektet i Bellevuegården i Malmö, skapades 12 offentliga konstverk som består av målningar på plåt. Även ett kollektivt verk skapades. Deltagarna tog med sig vardagsföremål som var viktiga för dem och som sedan gjöts av i betong, som moderna hieroglyfer.

Närbild på två händer som håller fram två figurer. Den ena en liten till vänster leksakshäst och en brun modellerad form av leksakshästen till höger.
Förebild och form.

Deltagarna från Malmö

Deltagarna i Konstlyftet kommer från en daglig verksamhet och ett boende i Malmö. Vid varje nytt projekt är det en annan grupp som tar vid.

De har med sig personal från verksamheterna som stöd samt att de har ansvaret för den praktiska planeringen runt varje deltagare. Personalen brukar bli lika engagerade i projektet som deltagarna!

Tre kvinnor sitter vid ett bord och kvinnan i mitten pekar på något vid bordet och ser väldigt glad ut, medan de andra två tittar på det hon pekar på.
Deltagare i workshop.

Vi följer intresserat hur de ägnar dagen åt att gjuta i bivax med Matti och ser fram emot att besöka de färdiga konstverken i Limhamn i höst!

För mer information:

https://malmokonsthall.se/konstlyftet/