Konstnär Cameron Morgan | iMAGO

Konstnär Cameron Morgan

Stockholmsredaktionens reporter Magnus Östling intervjuade den skotska konstnären Cameron Morgan en solig fredag i början av april. Cameron är aktuell med sin utställning ”Are ye Dancin? … Are ye Askin?”, på Telefonfabrikens konsthall i Stockholm. Cameron arbetar på Project Ability som startade 1984 och är en internationellt erkänd kontverksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning och för personer med mental ohälsa.

Vi frågade Cameron om hans liv och konstnärskap. Intervjun hölls via Zoom, så det var utmanande att få tydliga svar på alla frågor. Intervjun började med att vi visade Cameron runt på hans utställning på Telefonfabrikens konsthall. Han blev jättenöjd med hur hans tavlor hade hängts i konsthallen.

Porträtt på Cameron Morgan där han sitter vid ett bord och arbetar med lera. Cameron är en äldre ljushyad man med glasögon.
Porträtt på Cameron Morgan (FOTO: Project Ability).

Camerons bakgrund

Cameron etablerade sin ställning som samtida konstnär i samband med att han målade och ställde ut en stor väggmålning på Collins Gallery i Glasgow 2010. Detta mottogs mycket väl och ledde till att Project Ability och Cameron arbetade på flera väggmålningar, inklusive Cameron’s way på Coast to Coast for Generation-festivalen 2014.

2018 gav Creative Scotland Cameron ett anslag för att bedriva samarbete med andra samtida konstnärer och utveckla hans färdigheter. Vilket resulterade i utställningar i Manchester och i Glasgow. Cameron Morgan är medlem av The Mavericks (vildarna på svenska), ett konstnärskooperativ som utmanar samtida seder och normer för bildkonst.

Har du alltid varit intresserad av konst?

Jag har alltid varit intresserad och väldigt tidigt ville jag bli konstnär. Det fanns ett litet rum i huset där jag bodde. Dit kunde jag gå och måla. Jag ville bli konstnär och visste att jag på något sätt skulle bli det, berättar Cameron.

Hur var det att kliva in genom dörrarna på Project Ability första gången?

Jag har varit med från början så det var i de gamla lokalerna. Kommer inte exakt ihåg året, med det var tidigt 90-tal. Det var en speciell känsla att få arbeta i ett stort rum istället för att sitta hemma och skapa. Just nu är jag bara här en dag i veckan men det normala är tre dagar i veckan, fortsätter Cameron.

Första delen av Camerons liv levde han på en institution, där han var undertryckt på många sätt, säger Heather Lander som är utställningskoordinator på Project Ability. Men sedan 1991 har han arbetat som konstnär på Project Ability och fortsätter att jobba både nationellt och internationellt.

Hur kommer du på vad du vill göra och hur hittar du inspiration?

Jag inspireras av allt runt omkring. Först jobbar jag med formen och när jag har den klar för mig arbetar jag vidare med kompositionen. Från skisser för jag sen över formen och kompositionen till en målning på duk, förklarar Cameron.

Hur kommer du på vilka färger du vill använda?

Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det. Jag funderar över motivets färger, ska jag ha skarpa eller matta färger? Men jag blandar alltid färgerna och arbetar inte så ofta med rena färger, säger Cameron.

En lekfullt målad tavla i landskapsformat i akryl på duk med namnet ”Round the twist”. Tavlan har en helt svart bakgrund. Texten HIP HOP i stor bullig graffitistil täcker övre halvan av målningen. På den nedra halvan dansar en kille breakdans på ett brunt plankgolv
”Round the Twist” (FOTO: Martin Nauclér)

Vilket material anser du vara roligast att arbeta med?

Kol, akvarell och bläck. Jag har svårt att säga vilket som är mitt favoritmaterial, men jag tycker också mycket om att arbeta i olja.

Lera är ett annat material som jag arbetat mycket i de senaste åren, men det har inte fungerat under pandemin. Just nu arbetar jag med att brodera.

Har du några framtidsplaner eller drömmar?

Jag vill fortsätta att arbeta med olika projekt när de dyker upp. Jag har gjort ett projekt med muralmålningar och nu är jag med i ett projekt som gör porträtt som ska visa hur vi upplevde pandemin, men jag är intresserad av allt.

Vi avslutade intervjun med att Cameron visade oss verk han just nämnt för oss. Bland annat porträtt av kända skådespelare som Marilyn Monroe. Han berättade även att hans senaste muralmålningar ska visas på Projekt Abilitys eget galleri.

Att ha sett konsten av Cameron gör mig glad och inspirerad. Färgerna gör så att tavlorna får ett speciellt uttryck. Det är så himla häftigt att Cameron målar ut på kanterna längs ramens kortsidor också. Det gör att hans tavlor får ett djup.

Lindyhopdansare på svart bakgrund. Akryl på duk målad i naivistisk stil. Två akrobatiska dansare mot helsvart bakgrund. Duken är rektangulär i stående format.
”Shake Rattle V Roll” (FOTO: Martin Nauclér).
Verket målad i akryl på duk heter ”Eskimo Kiss”. En man och en kvinna står i profil, näsa mot näsa, i en dansfattning. Kvinnan till vänster och mannen till höger. Det är en stående rektangulär målning som är lekfullt och naivistisk målad.
”Eskimo kiss” (FOTO: Martin Nauclér).
Verket ”Tumbelina” är ett naivistiskt verk målad i akryl på duk. En ballerina i beige tutu med utstående vid kjol, mot rosa bakgrund som blir gradvis mörkare rosa mot nedre delen av tavlan. Målningen är gjord i ett rektangulärt porträttformat.
”Tumbelina” (FOTO: Martin Nauclér).
En man i Rock A Billystil spelar gitarr. Målningen heter också ”Rock A Billy” och är ett verk i akryl på duk, målad i en lekfullt naivistisk stil.
”Rockabilly” (FOTO: Cameron Morgan).
Målningen ”Will Star” är en tavla i akryl på duk. Verket är målat i naivistisk stil. En person sitter och spelar dragspel. Det kan vara en ung pojke.
”Will Star” (FOTO: Martin Nauclér).
”On point” heter verket som är målat i akryl på duk i stående format. Verket i naivistisk stil är målad på en helsvart bakgrund. Konstnären har gestaltat ett par bara vader från strax under knät ända ner till tårna i ett par rosa tåspetsskor med band knutna runt vristerna.
”On point” (FOTO: Martin Nauclér).
Målningen heter ”Takes two to Tango” och är en akryl på duk i stående format. Ett dansande par håller varandra tätt i en stram dansfattning. Målningen har en jämnsvart bakgrund och är målad i naivistisk stil. Deras ansikten är vända framåt.
”Takes Two to Tango” (FOTO: Martin Nauclér).

OM UTSTÄLLNINGEN

Are ye Dancin? … Are ye Askin?

Namnet på utställningen kan översättas till ”Dansar du? … Frågar du?” på svenska.

En utställning där Cameron fått inspiration av livliga skotska Ceilidhs, skimrande 80-talsdiskotek, sydamerikanska tangons svaj och balettens eleganta drama. Project Ability menar att kollektionen visar upp Cameron Morgans mångfald och humor – målningarna är en hyllning till dans och retroteknik.

Utställningen visas på Telefonfabrikens Konsthall i Stockholm 24 mars-10 september 2022.

Här finns en längre film med Cameron där han pratar om sina konstverk från utställningen ”Are ye dancin… Are ye askin”. Efter det en kortfilm där Cameron berättar lite kort om en av sina tavlor. Båda klippen är från YouTube.

Observera att båda filmerna har engelskt tal och ingen textremsa.