Skådespelaren Amanda Malmberg i Sockerexperimentet | iMAGO

Skådespelaren Amanda Malmberg i Sockerexperimentet

Under våren 2023 sändes Sockerexperimentet på bio. Filmen handlar om ett experiment som gick ut på att man gav personer med olika funktionsvariationer, som bodde på ett boende, orimliga mängder socker för att undersöka svenskarna dåliga tandhälsa. Jag fick chansen att intervjua Amanda Malmberg, som spelade Johanna i en av huvudrollerna i filmen.

Amanda är en ljushyad ung kvinna med Downs syndrom sitter vid ett bord och lutar sig leende fram med huvudet på sned. På bordet framför henne ligger en teckning och några kritor utspridda.
Amanda Malmberg som sin karaktär Johanna.

Rollen som Johanna

Amanda sökte filmrollen när hon gick på Komvux. Det var hennes lärare som visade en artikel där de sökte skådespelare till Sockerexperimentet. Hon har tidigare provat på yrket då hon var statist i första säsongen av den svensk-danska tv-serien Bron, samt deltagit i diverse teatergrupper. Det fick henne att vilja skådespela mer.

Jag undrar vad hon tycker att budskapet i filmen är. Amanda tänker en stund och svarar:

”Jag skulle säga att filmen vill lyfta det hemska som personer med funktionsvariationer fick utstå under den här tiden.”

Men också att det finns ett ljust perspektiv och ett hopp om en bättre framtid, säger hon. Syftet är också att berätta kärlekshistorien mellan karaktärerna Johanna och Vilgot.

Johanna och Vilgot lutar huvudena mot varandra och ser förtroligt in i varandras ögon. Johannas ansikte är vänt mot oss och Vilgots ansikte syns delvis i profil.
Karaktärerna Johanna och Vilgot.

En annan tid

Amanda berättar att hon är tacksam för att vara född på 1990-talet, mycket tack vare LSS-lagen som skapades på den tiden. År 1948, då filmen utspelar sig, var synen på personer med funktionsvariationer betydligt sämre.

Att leva med någon typ av funktionsvariation på den tiden var definitivt ingen dans på rosor, menar hon. Det är väldigt viktigt att vi är medvetna om allas lika värde.

Flera sängar på rad utmed en vägg med personer som ligger i dem i en stor och ljus sal.
I sovsalen på Vipeholm.
En stor och ljus sal där personer i blåa skjortor sitter lutade över bordet med porslin uppdukade framför sig. Två personal i mitten av rummen som observerar och tycks ta anteckningar, samt två personal som tycks hålla vakt.
I matsalen på Vipeholm.

Roligt och pinsamt

Jag frågade Amanda om vad som var roligast med inspelningen. Hon svarade att det var den romantiska scenen då hon skulle sitta på ett piano tillsammans med Vilgot, som spelar hennes pojkvän, och kyssas. Och när de i hemlighet försöker rymma till Vilgots rum, utan att någon i personalen märker det. Amanda fnissar och svarar:

”Den pusscenen var lite pinsam att spela in!”

Till sist vill Amanda säga att hon tycker att det var spännande, omtumlande och roligt att få vara med i filmen. Hon har definitivt fått mersmak för skådespelaryrket.

Jag drömmer absolut om att skådespela mer i framtiden, avslutar hon. Min dröm är att vinna en Guldbagge!