Invigningsvarité på Telefonfabriken | iMAGO

Invigningsvarité på Telefonfabriken

Det var fart och fläkt på scenen när Telefonfabriken slog upp sina dörrar för en fullsatt publik under invigningsföreställningen av den nya scenen på lördagen den 26 mars 2022.

Mosaikteatern invigde sin nya scen Telefonfabriken med att sätta upp en varietéföreställning som bjöd på en salig blandning av olika former av uppträdanden. Föreställningen bjöd på allt från operasång och dansnummer, till roliga sketcher och inspirerande tal. Allting presenterat på ett väldigt lekfullt, naturligt och proffsigt sätt.

Det märktes tydligt att skådespelarna, musikerna och dansarna hade övat länge på den här uppsättningen. Det var hög kvalitet på hela föreställningen och den lyckades verkligen visa upp bredden hos Mosaikteatern. För på Mosaikteatern jobbar det inte bara skådespelare, utan även dansare och musiker och alla dessa kom till sin fulla rätt på den nya scenen.

En kvinna står på ett mörkt golv med en stor röd ballong i handen. Den är ungefär en halvmeter i diameter.
Från invigningsvarietén på Telefonfabriken.

Ett naturligt och lekfullt teaterspråk

Det som verkligen slog mig genom hela föreställningen var hur roligt artisterna hade det på scenen. Det var ett lekfullt och glatt teaterspråk som framfördes på scenen. Hela framträdandet kändes otroligt naturligt.

Invigningen till ära hade de tagit in gästartister för att framträda under varietén. På plats var två skickliga operasångare som verkligen visade upp ljudkvaliteten på den nya scenen. Men de största höjdpunkterna bjöd Mosaikteatern själva på med deras skickliga skådespeleri, kreativa föreställningar och humor.

Blandning av humor och allvar

Sketcherna var klockrena och noggrant utvalda för att verkligen spela på skådespelarnas styrkor. Det var överlag komedisketcher det bjöds på.

Den roligaste, och kanske mest passande, var en klassisk sketch där telefonen ringer och svararen möts av ett oljud. Det var en oerhört passande sketch, inte bara för att den var perfekt framförd eller visade upp ljudbilden i rummet, utan också på grund av byggnadens historia.

Scenen Telefonfabriken befinner sig nämligen, som namnet antyder, i en gammal telefonfabrik. Det kändes som ett genomtänkt inslag av referenshumor att ha med lokalens bakgrund. Både byggnadens historia och nutiden, blev väldigt närvarande vid valet av sketcher.

En av sketcherna som presenterades var ett tal som hölls om vikten av rösträtt och att använda den. I ett Europa som under det senaste decenniet har blivit alltmer splittrat, med en demokrati som är under större hot än på länge, är det väldigt aktuellt att beröra vikten av rösträtten.

Det känns även som ett väldigt aktuellt och kraftfullt ämne för skådespelarna att ta upp då skådespelarna har olika former av funktionsvariationer. Det är väl värt att komma ihåg att det bara var 33 år sedan som lagen om omyndighetsförklaring försvann. Det var en lag som sade att personer med vissa former av funktionsvariationer inte tilläts att rösta i politiska val och därför hade begränsat politiskt inflytande i Sverige.

En kvinna och en man står i profil vända mot varandra med varsina badmintonracketar som de håller upp med båda händerna framför sig i ansiktshöjd. Kvinnan står till vänster och mannen till höger. Det är ca två meter mellan dem.
Mer från invigningsvarietén.

En unik publikupplevelse

Känslan av att sitta i publiken på den här föreställningen var därför helt fantastisk. Det var verkligen en unik föreställning som förmodligen aldrig hade kunnat bli lika bra någon annanstans eller under någon annan tid.

Det lekfulla och naturliga teaterspråket var någonting som verkligen berörde mig djupt när jag såg pjäsen. Den typen av ett lekfullare teaterspråk är något som inte alltid syns på scenen. Skådespelarna trivdes verkligen på sin nya scen och var verkligen stolta över den. Det märktes.

Varietén var en unik uppsättning för att fira invigningen av Telefonfabriken. Jag rekommenderar, med den här varietén i åtanke, ett besök på Mosaikteatern under deras framtida uppsättningar.

Det var verkligen en upplevelse att se deras föreställningar live och den nya scenen förstärkte upplevelsen. Det är trevliga, unika och kreativa scenkonstnärer som älskar det de gör. Du känner det när du sitter i publiken.