Musikschlaget - en melodifestival med mening | iMAGO

Musikschlaget – en melodifestival med mening

Musikschlaget är en tävling som har funnits sedan 2010. År 2020 firade tävlingen 10-årsjubileum. På grund av pandemin har tävlingen flyttats fram och därför sker 10-årsjubileet i november 2021.

Scenfoto med sex personer på scenen som spelar och sjunger. Santiago sjunger i mikrofonen och skakar maracas.
VInnarna 2019, Santiago Rubio och Big Blue Band (FOTO: Musikschlaget)

Anmälan till Musikschlaget

För att delta i Musikschlaget skickar man in en anmälan på Musikschlagets hemsida. I anmälningsformuläret berättar man om sig själv och vilken typ av musik man håller på med. En film skickas också med vid anmälan.

Musikschlaget håller deltävlingar runt om i landet med max 15 tävlande. Är många anmälda till en deltävling används filmerna till att göra ett urval till deltävlingen.

Under 2020 hölls inga deltävlingar på grund av pandemin. Då användes de inskickade låtarna för att göra ett urval till finalen.

Scenfoto med två personer, den ena spelar gitarr och den andra sjunger. De ser ut att rocka loss på scenen.
Tävlingsbidrag Led Zixy (FOTO: Musikschlaget)

Tävlande från olika städer

Det finns åtta olika deltävlingar på åtta orter. Det varierar från år till år vilka orter som har deltävlingarna. Stora städer som Stockholm och Göteborg, eller ett stort område som Skåne, brukar alltid vara med. Det finns många runtomkring dessa platser som vill tävla. Musikschlaget provar sig fram med olika platser för tävlingarna.

Deltävlingarna filmas och efter deltävlingarna är åtta finalister klara. Då väljer en grupp ut två ”wild cards” efter att ha tittat på filmerna. Dessa ”wild cards” blir också finalister, så det totalt blir 10 bidrag som tävlar.

Olle och Annamia står finklädda på scenen. Annamia pratar i mikrofonen och kollar på Olle.
Olle och konferencier Annamia Fast (FOTO: Musikschlaget)

En jurybedömd final

Finalisterna i Musikschlaget bedöms av en jury på fem personer. Juryns ordförande är samma person varje år, men resten av medlemmarna varierar från år till år. Inför jubileumsfinalen kommer en svensk artistkändis att vara med i juryn.

I Musikschlaget utses en vinnare och de övriga tävlande delar på en andra plats.

Vinnaren Santiago håller i Musikschlagets pokal och sträcker ut armen för att krama förra årets vinnare Kjell.
Vinnaren Santiago tar emot pokalen från 2018 års vinnare Kjell Borgwall (FOTO: Musikschlaget)

Se finalen live

För att se finalen i Sundsvall kan du antingen köpa en biljett och delta på plats, alternativt kan du se livesändningen på Musikschlagets hemsida.

FAKTARUTA

Musikschlaget

Musikschlaget är Sveriges melodifestival för musiker med funktionsnedsättningar. Musikschlaget arrangeras också av personer med funktionsnedsättningar i ett samarbete med Studieförbundet Bilda.

Musikschlaget har regionala deltävlingar under året. Där tävlar flera bidrag om en plats till den stora riksfinalen i Sundsvall.

www.musikschlaget.se

MaitRaiders

MaitRaiders är en daglig verksamhet i Sundsvalls kommun för personer med funktionsvariationer som har ett intresse för sång och musik.

Här kan du se hela livesändningen från riksfinalen av Musikschlaget i Sundsvall den 6 november 2021. Klippet är hämtat från YouTube.

Observera att klippet totalt är cirka 3,5 timme långt och det talade språket är svenska, men textremsa saknas.