Deltagaren Matilda tar ton i operakursen | iMAGO

Deltagaren Matilda tar ton i operakursen

Matilda Svensk har för tredje gången deltagit i operakursen på Dala-Floda Operafest. Kursen bjuder in specialbegåvade ungdomar med funktionsvarianter. Med utgångspunkt i sången och musiken skapar kursdeltagarna en egen föreställning tillsammans med professionella operasångare från Operafestens andra föreställningar. Årets arbete utgick från West Side Story.

Hej, vad heter du?

Matilda Svensk.

Hur hittade du kursen?

Mamma och jag hittade den av en slump, när vi scrollade på Facebook. Jag skickade in en ansökan och blev antagen. Det här är mitt tredje år.

Scenbild på Matilda som står med utsträckta armar på scenen, som i ett T, och ler brett. Bakgrunden är svart och i en man i kostym som passerar bakom Matilda skymtar svagt.
Deltagaren Matilda Svensk (FOTO: Martin Nauclér).

Hur länge har du sjungit?

När jag var yngre sjöng jag i kör. Sedan sjöng jag inte någonting tills att jag hittade operakursen.

Hur många gånger har du varit med på operakursen?

Tre år. Jag har gjort tre roller. Första året satte vi upp Figaros bröllop. Då var jag grevinnan. I Turandot, som vi spelade förra året, så var jag isprinsessan. I år var jag Anita.

Vad är ditt framtida mål med opera?

Att få vara med på den här kursen, att få komma hit.

Vill du åka runt och turnera?

Ja, jag kanske blir en framtida stjärna, man vet aldrig. Vi får se vad som händer.

Hur kom det sig att du började med opera? Är det någon i din familj eller släkt som är intresserad av opera?

Nej, det är bara jag som håller på med opera. Men vi har gått på ganska många operaföreställningar sedan jag började. Det har blivit en del av livet. När jag åker till Stockholm så kikar jag på programmet på Kungliga Operan.

Scenbild på fyra personer med svart bakgrund. I den främre delen av på scenen står två deltagare i kursen, en man och kvinna, och håller varandra i händerna. I bakgrund två personer i rörelse.
Repetition pågår (FOTO: Daniel Jönsson)

Vilken inriktning valde du i kursen i år?

Att sjunga och dansa samtidigt. Det är ju det svåraste att kombinera.

Har det varit roligt?

Det har varit intensiva och härliga dagar. Man lägger sig tidigt på kvällen, man är lite trött.

Kan du berätta om din roll i föreställningen?

Ja, jag är en av gängledarnas fru. Jag är trött på bråken och dödandet i den här föreställningen.

Har du stått på scen tidigare?

Jag har teaterintresset. Några teaterkurser har jag gått. Jag skojade och sa att jag skulle ta en paus år 2010. Men så flyttade jag till en annan stad och gick på folkhögskola efter särskolegymnasiet. Där fanns en teatergrupp. Men det är många år sedan jag spelade, innan jag kom hit.

Då har du lite scenvana.

Ja, jag har scenvana.

Operakursen deltagare står uppradade på scenen, de är sex personer totalt och alla är unga. Bortsett från Mathilda har de övriga fem deltagarna Downs syndrom.
Operakursens deltagare från vänster: Mathias Tarantino, Teodor Frej, Johanna Nyberg, Matilda Svensk, Filip Sokolowski, Maria Aquilon (FOTO: Daniel Jönsson)

Vad gillar du för musik?

Jag älskar folkrock. Engmans Kapell älskar jag. Det är ett band som kommer från samma ställe som jag gör. Musiken är lite blandad, allt från 60-, 80- till 90-tal.

Om du fick välja en operakändis att sjunga tillsammans med, vem skulle det vara?

Pavarotti skulle varit häftigt att sjunga tillsammans med. Malena Ernman är en annan som det skulle vara roligt att sjunga tillsammans med.

Det är bara de här tre åren som jag har lyssnat på opera och klassisk musik. Det är nästan bara den sortens musik som spelas hemma nu.

Tack så mycket för intervjun, Matilda!