DJ Arthro - musiker och civilingenjör i ett | iMAGO

DJ Arthro – musiker och civilingenjör i ett

DJ Arthro, eller Tim Palm som han egentligen heter, är en musikskapare från Enköping med många olika talanger. Han är utbildad civilingenjör på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), vilket han har användning för när han skapar musik. DJ Arthro trivs allra bäst när han spelar live, men till hösten är han aktuell med ett nytt skivsläpp. Vi stämde en digital träff med DJ Arthro för att prata musik.

På en slags special-stol med små hjul sitter Tim mitt i rummet, omgiven av elektronisk musikutrustning.
DJ Arthro i sin hemmastudio.

Hur kom det sig att du började med musik och hur kom du in i musikvärlden?

Intresset för musik väcktes när jag började ta sånglektioner. Jag funderade sedan på om jag kunde spela gitarr eller trummor, så jag köpte ett elektroniskt trumset. Genom trumsetet kom jag in i den digitala musikvärlden och elektronisk musik, som jag gör nu.

Vi har sett att du utbildat dig vid KTH. Ser du din framtid inom civilingenjörsyrket eller i musikyrket, eller en kombination?

Jag ser min framtid inom musik. Sedan är det bra att ha en backup. Jag har lärt mig om kommunikation, problemlösning och projekthantering på min utbildning. Det är jättebra förmågor att ha även inom musiken. Det tror jag gör min musikkarriär ännu bättre.

Tim är lutad över trumplatta och hans händer vilar mot plattan. Ögonen är stängda och han ser ut att vara djupt fokuserad.
DJ Arthro spelar.

Är tekniken, som till exempel studioteknik och digitala applikationer till musiken, något du är speciellt intresserad av?

Det är ett tvåeggat svärd. All teknik är på något sätt ett nödvändigt ont. Hade jag bara kunnat knäppa med fingrarna och det låtit precis som jag vill, så hade det varit mycket bättre än att bråka med all teknik. Men när jag vill få det så bra som möjligt, då är det viktigt att ha med alla aspekter som mickplacering, ljudkort och sådant.

I min utbildning har jag lärt mig programmering. Jag kan sitta och anpassa programvara eller bygga egna smågrejer. Det kan jag använda i både inspelning och framträdande, för att skapa mina egna idéer. Det är superkul, men jag hade hellre lagt all tid på att bara vara kreativ. Styrkan och möjligheten att ha koll på det tekniska, ger mig en fördel som jag kan utnyttja.

Vad inspirerar dig till att göra musik?

Jag tror det är allt. Man kan ta en promenad, höra en fågel som gör ett ljud och man tänker ”oj, det var en cool melodi”. Eller om man är irriterad, arg eller kanske jätteglad, då kan man få en känsla där.

”Att göra musik är så kul, att ibland jobbar jag baklänges. Jag vet att jag vill göra musik, så jag hittar på något att göra musik av. Om man bara jobbar de dagar man är inspirerad, då kommer man inte att kunna vara konstant i musikskapandet.”

Har du några musikaliska förebilder?

Väldigt, väldigt många. Swedish House Mafia har varit en superstor inspiration. Nause är en svensk elektronisk duo som fick mig att lyssna på elektronisk musik från början. Jag gillar även Ed Sheeran för att han kör det här med live-looping. Det är live-improviserat, ett coolt sätt att spela på och han har välskrivna låtar. Jag känner även jätteduktiga musiker, att se dem göra musik och träffa dem ger mycket.

Dina låtar, som vi lyssnat på inför intervjun, har en positiv känsla över sig. Gör du alltid positiva låtar?

Både ja och nej. Jag är en väldigt positiv person, men på mitt kommande album är det en del tyngre och mörkare teman. Jag kan inte vara en positiv person hela tiden, men mina låtar kommer alltid ha ett visst tryck och driv i sig för att passa i dansmusikvärlden. Även låtar som är tyngre och mörkare kommer ha driv som får folk att dansa.

Bilden är tagen underifrån på Tim som tycks trona i sin studio. Tims blick är fäst i fjärran där han sitter omgiven av sin tekniska utrustning.
I hemmastudion.

Vad lyssnar du själv på för musik?

Jag brukar svara att jag lyssnar på bra musik. Det spelar ingen roll vilken artist eller genre det är. Jag hittar musik som jag gillar på olika håll. Jag tycker inte om genre-segregation. Bra musik är bra musik. Sedan har jag min egen grej inom dansmusik, och det innebär att jag får mycket inspiration från den världen.

Spelar du gärna live?

Ja, spela live är det jag helst gör. Då mår jag bäst. Allt arbete innan, i studion och att göra intervjuer är för att jag ska kunna spela mer live. Det är någonting med att vara på scen. Att få uttrycka sig där och att det är lite mer på riktigt.

”Det känns att det jag gör spelar roll och jag gillar att improvisera. När jag får till en snygg improvisation på scen kommer en skön euforikänsla av att folk ser detta och jag har gjort det. Det är nerver, det är adrenalin, det är en riktig kick.”

Hur har pandemin påverkat musikskapandet för din del?

Den tog bort alla livespelningar och jag isolerade mig helt. Jag träffade tre personer under ett helt år utöver assistenterna. Men jag tog i stället väldigt mycket av den tiden till att skapa musik.

Jag har ett album som är färdigt nu och material för ett och ett halvt år till som jag finslipar. Samtidigt har det gett mig tid till att reflektera över vad jag vill som artist. Jag har behövt fundera på om jag vill vidare som civilingenjör eller om jag vill satsa på musiken. Då har jag fått välja efter vem jag är som person och hur jag vill bli sedd som artist.

En bildserie på fyra bilder som illustrerar hur Tim manövrerar reglagen på en panel med sina läppar.
Läpp-styrning av instrumenten.

Har du andra stora intressen i ditt liv förutom musiken?

Det är kreativt arbete, oavsett vad det är i grunden. Det kan vara att sätta ihop en musikvideo eller att programmera något. Mitt mål i livet är egentligen inte musik utan kreativ frihet. Jag mår bäst när jag är i situationer där jag kan få utlopp för mina idéer och tankar.

Avslutningsvis, har du något tips till andra som vill börja skriva musik?

Bara börja! De första 10, 100, 200 låtarna kommer inte att vara bra, om du inte är ett supergeni. Men du kommer aldrig att komma till den 201:a låten om du inte gör 200 låtar innan. Den enda tiden som är rätt att börja är nu!

Tim tittar in i kameran och ler lite snett. På huvudet har han sin svarta Trilby-hatt. Mörka lockar sticker fram lite vid ena örat.
Tim Palm aka DJ Arthro.

OM DJ ARTHRO

DJ Arthro, eller Tim Palm, är producent, innovatör och artist. Han kommer från Enköping, men är numera bosatt i Solna. Tim är utbildad lärare och civilingenjör.

DJ Arthros senaste musiksläpp var singeln ”Processor” som kom 10 september. Hans nästa album heter ”The Art Of Not Giving A F” och släpps 1 oktober. Du hittar hans musik på streaming-tjänster och YouTube under artistnamnet DJ Arthro.

På Instagram och Facebook under DJ Arthro kan du följa hans arbete, vardag och musikskapande. För att boka DJ Arthro mejla: djarthro@gmail.com

Här finns tre musik-klipp från DJ Arthros egen YouTube-kanal. Det första klippet är ett musikspår från ”The Art Of Not Giving A F”, en musikvideo med live-uppträdande och slutligen en minut-visning i DJ Arthros studio.

Observera att klippet från minut-visningen i hans studio har kort engelskt tal, utan text. Klippet innehåller sedan textplåtar med information om namnet på utrustningen som DJ Arthro använder medan han spelar.