Outsider Art-konstnären Kristoffer"Toffe" Ekelund | iMAGO

Outsider Art-konstnären Kristoffer ”Toffe” Ekelund

Bildkonstnären Kristoffer ”Toffe” Ekelund hämtar sin inspiration från tv-spelsvärlden. Hans bilder innehåller avancerade konstruktioner med huskroppar, trappor och gångar ur olika perspektiv.

En närbild på Toffe som tittar rakt mot oss med en direkt, vänlig och varm blick.
Porträtt Kristoffer ”Toffe” Ekelund (FOTO: Martin Nauclér).

”Toffe” började på den konstnärliga verksamheten Inuti i Stockholm 2001. Inuti består av tre ateljéer och där kan konstnärer med LSS-behov delta aktivt i kulturlivet.

2018 var ”Toffe” en av de 17 konstnärerna som nominerades till The European Art Award. Det är ett pris som delas ut vart fjärde år i München och som räknas som det finaste pris en Outsider Art-konstnär kan få.

En närbild på Toffe som sitter vid ett bord och ritar. Han är framåtlutad och helt fokuserad på skissen framför sig. Toffes ögonbryn är rynkade i koncentration.
Toffe tecknar med stort fokus (FOTO: Martin Nauclér).

Kristoffer Ekelund beskriver sig själv

Jag kallas för ”Toffe” och jag har arbetat på Inuti sedan 2001. Jag började på Tisdagsateljén men gick snart över till heltid. Jag älskar att skapa konst – måla, skulptera och hugga i sten; ja, allt är roligt.

Jag har haft en egen utställning i Luleå som handlade om Egypten. Mina motiv kan vara lite av varje: Egypten, blommor, motiv från serier med mera. Ibland hjälper jag till med matlagningen på Inuti och mina fritidsintressen är bowling, actionfilmer och TV-spel, säger Kristoffer.

”Toffe” som performancekonstnär i The Choolers

Kristoffer är också en av sångarna i musikgruppen The Choolers. Han sjunger inte utan det är mer som poesi han pratar till musiken.

The Choolers är en holländsk musikgrupp som ”Toffe” och hans handledare, konstnären Jan-Alberts Carlsson, blev medlemmar i för många år sedan. Det började med att de träffade Antoine Boulangé på ett studiebesök.

Toffe, i profil, sitter vid ett svart bord på en svart, enkel stol. Hans händer vilar avslappnat i knät.
Performance med the Choolers och Toffe på Moderna museet (FOTO: Jan-Albert Carlsson).

Antoine arbetade med ett ljud- och musikprojekt och ”Toffe” tyckte om att uppträda. Antoine blev förtjust i det ”Toffe” gjorde och så blev han och Jan-Albert medlemmar i gruppen. The Choolers har uppträtt på många platser runt hela Europa, bland annat på festivaler i Belgien, Provence i Frankrike och på Moderna museet i Stockholm.

Toffe och konstnärskollegan Jan-Albert Carlsson står bredvid varandra på en grå trottoar. Toffe håller armen om sin vän, med handen vilande på Jan-Alberts axel.
Toffe och Jan-Albert Carlsson utanför utställningen med deras gemensamma konstverk (FOTO: Jan-Albert Carlsson).

Projektet Weesst

När Jan-Albert slutade på Inuti sökte och fick han och ”Toffe” pengar för projektet Weesst av Konstnärsnämnden. Projektets idé var att ”Toffe” och Jan-Albert skulle arbeta tillsammans som en konstnärsduo. De skulle göra målningar tillsammans och dokumentera processen och resultatet skulle bli en turné till konstskolor och kulturhus som en musikperformance.

Toffe sitter på en stol i en ateljé och målar på ett konstverk. Rummet är högt och ljust. Ett stort kyrkfönster med träinfattning går från golv till tak.
Arbete med projekt ”Weesst” i Jan-Alberts ateljé (FOTO: Jan-Albert Carlsson).

Nu skulle vi arbeta ihop på riktigt, berättar Jan-Albert. Nu var jag inte längre ”Toffes” handledare utan hans konstnärskollega. Vår arbetsmetod var att när ”Toffe” gjorde något, ändrade jag det till något annat och så ändrade han det jag hade gjort.

Min idé var att vi skulle blanda våra stilar men under arbetets gång märkte jag att det var roligare att arbeta vidare på hans spår och då blev han också nöjdare, fortsätter Jan-Albert.

Toffe sitter på en pinnstol i ett trångt hörn av en replokal med ljusblå väggar. Han håller en megafon ett par centimeter framför munnen.
Toffe repar med the Choolers (FOTO: Jan-Albert Carlsson).

Tyvärr satte pandemin stopp för vår turné. Det slutade med att vår presentation på olika platser blev en performance på Fridhemsplan i Stockholm. Vi uppträdde på gatan utanför ett skyltfönster. Samtidigt visades två av våra större målningar i fönstret. Dessa målningar kom sedan med på Liljevalchs vårsalong och bägge målningarna köptes av en konstsamlare i Berlin, avslutar Jan-Albert.

För pengarna åkte ”Toffe” och Jan-Albert till Paris och besökte Outsider Art Fair. Just nu funderar de på varsitt håll hur de ska kunna fortsätta sitt givande samarbete.

En målning i liggande format. Den föreställer något som påminner om en abstrakt parkanläggning med enkla geometriska färgfält, målad ur fågelperspektiv.
Teckning utan titel (FOTO: Martin Nauclér)
Toffe sitter ledigt på en kontorsstol med korsade ben. Han tittar rakt mot oss med glada ögon. Ansiktet uppsprucket i ett stort leende. Han gör tummen-upp med båda händerna. Han sitter framför en ateljévägg av brun spånskiva, där en vit målarduk är fasthäftad.
Toffe på ateljé Inuti (FOTO: Martin Nauclér).
En abstrakt målning i liggande format. Hela motivet utgörs av färglagda rutor i olika riktningar och storlekar. Det verkar vara en sorts interiörbild med väggar, golv och ramper mellan olika nivåer.
”Vattenpool”, blyerts på papper (FOTO: Martin Nauclér)
Ett platt, kvadratiskt konstverk med mosaik som täcker hela ytan – från kant till kant. Mosaikbitarna utgörs av små, ojämna kvadrater, rektanglar och trianglar, tätt infattade mot en brun bakgrund. De är gjorda av porslin eller sten och är grupperade i olika färger och fält.
”Egyptiska Vikingar”, mosaik (FOTO: Martin Nauclér)

Vill du veta var Toffe har ställt ut och finns representerad?
Ladda ner listan på Toffes utställningar: Kristoffer Ekelund – Lista på utstallningar