William Scott - arkitekt och konstnär för världen | iMAGO

William Scott – arkitekt och konstnär för världen

iMAGO besökte Malmö Konsthall för att uppleva amerikanen William Scotts konst. Utställningen gav oss starka intryck med en färgrik upplevelse av människor och byggnader. Vi fick en förståelse för varför William vill kalla sig arkitekt, istället för konstnär. Hans bilder på byggnader ser mycket verklighetstrogna ut och med bilderna vill han visa visioner av en bättre värld. Vi fick möjlighet att intervjua William som befann sig i Oakland, USA, för att lära känna honom och hans konst ännu bättre.

William har byggt många världar utifrån sina olika idéer i sina tavlor. Han målar människor och beskrivningar av en utopisk värld, där människor både kan återfödas och hämtas tillbaka från dödsriket. Vi börjar med att försöka förklara några av Williams idéer i den värld som han skapar i måleriet.

Ett svartvitt porträttfoto av William Scott. William sitter med kroppen åt vänster och huvudet vänt framåt och ler diskret med stängd mun. Han bär en svart, blank och hög cylinderhatt på huvudet.
Porträtt William Scott (FOTO: Daniel Trese)

Williams idévärld

Wholesome Encounters är ett begrepp som finns som text i många av Williams tavlor. Wholesome Encounters en slags humoristisk idé med goda människor från yttre rymden som vill göra gott för jordens befolkning. De tar bort allt det dåliga och otäcka. Vi har översatt Wholesome Encounters till Välgörande Möten i texten.

Skyline Friendly Organization, som förkortas SFO är ett rymdskepp som reser runt i världen. Det kan ungefär översättas med Horisontens Vänliga Organisation. På SFO finns personer som kallas Inner Limits. De hjälper till att hämta tillbaka människor från de döda. Vi har översatt Inner Limits till Inre Gränser i texten.

I sina tavlor kan William också skriva budskap som betyder just vad det står. Han kan skriva in ord som ”new life” – nytt liv, eller ”old life” – gammalt liv. Det kan vara en bild av hans gamla liv bredvid en ny bild av det liv han vill att det ska vara istället.

Han är en riktig visionär, som ser nya världar framför sig, och vill presentera sin plan för hur han skapar de nya världarna i sin konst. Nu fortsätter vi med Williams egen berättelse.

Akryl på duk. Målning i porträttformat med blå bakgrund. Överst i målning står det: ”Inner limits alternative guide to the universe”. Nedanför texten svävar ett bulligt grönt rymdskepp. Tre personer i förgrunden som ler, en man och två kvinnor.
”Utan titel” 2013, akryl på duk, courtesy Creative Growth Art Center (FOTO: Lunds Finest)

William, hur länge har du målat och vad inspirerar dig?

William berättar att han började måla som tonåring. I början målade han San Francisco-Oakland Bay Bridge, som är bron mellan San Francisco och Oakland. William säger:

”Jag har målat Välgörande Möten, som tar tillbaka människor från de döda. Min största inspiration är att ha välgörande tankar, att fortsätta måla Inre Gränser och välgörande rymdskepp, för att skicka till vetenskapsmän.”

William fortsätter att berätta om sina idéer om ett nytt San Francisco och en ny stad omdöpt till Praise Frisco. Och Billy the Kid, en basketbollspelare med stor afrofrisyr eller att rita Diana Ross och göra henne till en välgörande kurvig dam. En målning tar honom ungefär fem veckor att göra.

Arbetsplatsen Creative Growth

Vi får lära oss att William arbetar på ett ställe som heter Creative Growth i Oakland, på andra sidan San Francisco Bay. Creative Growth är ett slags konstnärskollektiv med många konstnärer och kreatörer med olika funktionsnedsättningar.

Creative Growth startade 1974 med idén att konst är ett grundläggande mänskligt sätt att uttrycka sig och att alla människor har rätt till konst som ett sätt att uttrycka sig. Creative Growth var den första studion och galleriet för konstnärer med olika funktionsnedsättningar i världen.

William, när kom du till Creative Growth och vad har det betytt för dig?

Jag kom hit 1992 och jag gillar att vara här, säger han. Det är ett bra ställe för mig och viktigt för mig. Jag älskar Creative Growth, de har gjort mig till en stjärna. Det är ett bra ställe för att skapa konst och minnen.

Ett svartvitt foto av William Scott som står i en utställningshall och håller upp en rektangulär duk framför sig. Målningen på duken är gjord med akryl på papper med ett kvinnohuvud som tar upp 2/3 av målningen och en yngre man längst ned på bilden.
William med en målning (FOTO: Creative Growth)

William, du målar många bilder där människor återföds. Den här idén om återfödelse, kommer den från din tro?

Ja, det gör den, bekräftar han. Det är för att människorna ska kunna förbli unga och levande. Eller fortfarande vara levande, även om de levde på 60-, 70-, 80- och 90-talet.

Blyerts på papper. Ett porträtt av Martin Luther King. Målad på beige papper med vit rak träram.
”Utan titel”, u.å. blyerts på papper (FOTO: Martin Nauclér)

Efter vårt besök på utställningen fanns intryck av lugn och färgrikedom kvar i våra sinnen. Vi frågar William hur han jobbar med sina målningar?

Jag använder brunt, vitt, svart och lila med blå bakgrunder, förklarar han. Jag tycker det blir bra. Jag använder också grönt, rött och gult, det är mina favoritfärger. Han målar mest med akrylfärg idag. William säger:

”Lugn och frid är väldigt viktigt för mig. Fred som bygger samhället, SFO som bygger människors minnen och Välgörande Möten som finns. Praise Frisco är för alla fredliga och kristna.”

Sista frågan William, vad är ditt nästa stora projekt?

Den nya världens arkitektur i New York och jag ska arbeta med ett nytt Oakland. Jag håller på med några ritningar och en modell av Oakland och hur det skulle se ut med balkonger. William avslutar med:

”Jag vill göra det till en gospelvärld överallt i staden, för att stoppa den dåliga världen!”

Ett foto av en jordglob som står på en metallfot, på ett vitt bord. Globen är täckt av målade blå, olika gröna och röda fält som är kantade av en svart kontur. Mitt på globen är text skriven i vita bokstäver.
”Utan titel” 2013, akryl på jordglob, courtesy Martin and Rebecka Eisenberg (FOTO: Lunds Finest)
Blyerts på papper. En stor ljus fyra våningar hög byggnad med sex toppar tälttak i tegel. Tälttak är pyramidformade. På toppen av varje pyramid står en spira.
”Utan titel” 2005, blurts på papper, courtesy The Museum of Everything (FOTO: Lunds Finest)
Akryl på duk. Två höga, vita och breda byggnader, ca 15 våningar höga. De är detaljerat målade, med många fönster. De står bredvid varandra vid en park med gröna toppiga träd. Över ingången till den vänstra byggnaden står det Martin Luther King Towers i blått.
”Utan titel” 2021, akryl på duk, courtesy Creative Growth Art Center (FOTO: Lunds Finest)
Akryl på duk med mörkt blå bakgrund. Ett porträtt av en ung afroamerikansk man iklädd svart kostym, vit skjorta och svart slips. Han har en mycket stor, rund, hög afrofrisyr. Vit text följer konturen av det stora håret och bildar ordet ”Blessed”.
”Utan titel” 2020, akryl på duk, courtesy Creative Growth Art Center (FOTO: Lunds Finest)
Akryl på duk. Stående porträtt av en afroamerikansk kvinna mot blå bakgrund rakt framifrån. 
Ovanför hennes huvud står det ”Heritage Queen of Halle Berry” med svarta versaler.
”Utan titel” 2013, akryl på papper, privat samling London (FOTO: Lunds Finest)
Akryl på papper med klarblå bakgrund. En leende afroamerikansk kvinna i helfigur. På var sida av kvinnans huvud står det i vitt ”Queen of the dance” och ”Queen of Gospel, Tiffany the peacemaker”. Kvinnan har en lilaviolett kostymdräkt på sig.
”Utan titel” 2013, akryl på papper, courtesy Creative Growth Art Center (FOTO: Lunds Finest)
Akryl på papper med klarblå bakgrund. Porträtt av en afroamerikansk kvinna. Text i vitt längst upp ”Vilda the Queen”. Kvinnan bär en röd cylinderhatt med slokande brätte högt upp på sitt huvud.
”Utan titel”, u.å, akryl på papper, courtesy Creative Growth Art Center (FOTO: Lunds Finest)
Akryl på papper med blå bakgrund. Huvuden på fem afroamerikaner, tre kvinnor och två män, sticker upp bakom ett gult luftskepp som sträcker sig tvärs över hela målningen. Under skeppet står det bland annat med stora vita bokstäver ” Inner Limits”.
”Utan titel” 2013, akryl på duk, courtesy Creative Growth Art Center (FOTO: Lunds Finest)
Akryl på duk i porträttformat och helsvart bakgrund. En afroamerikansk man med stort afrohår står på vänsterknät och håller vänsterhanden på en orange basketboll med svarta ränder. I gul text står ”Years 1979” över en gul stjärna, under står namnet ”William Scott”.
”Utan titel” 2019, akryl på pannå, courtesy collection of Selig D. Sacks (FOTO: Lunds Finest)
Akryl på duk. En stående målning med blå bakgrund. En afroamerikansk man i halvfigur står med armarna över huvudet och håller i en basketboll med båda händerna. Längst upp i höger och vänster hörn är det skrivet 1975 i fet stil.
”Utan titel” 2013, akryl på duk, courtesy Creative Growth Art Center (FOTO: Lunds Finest)
Akryl på duk. Ett självporträtt av en barbröstad William Scott rakt framifrån mot grå bakgrund. Bakgrunden är mörkare grå mot kanterna av målningen. Han är en afroamerikansk brunhyad man med stort krulligt afrohår.
”Utan titel” u.å. [självporträtt på William Scott], akryl på duk, courtesy Creative Growth Art Center (FOTO: Lunds Finest)
Ett handskrivet brev med svart tusch på ett beige pappersark. Brevet är skrivet med prydliga raka versaler.
”Utan titel” u.å. [brev av William Scott] tusch på paper, courtesy Creative Growth Art Center (FOTO: Lunds Finest)

Brev som William Scott skrev till sin socialsekreterare som ung

Kära Maria Branche! 
Socialsekreterare, Vård- och stödsamordnare

Jag skulle vilja bli en yrkesman utan några handikapp
Jag skulle vilja vara med på styrketräningspass för att bli en tuff kille
Att bli i bra form, vältränad
Jag skulle vilja ordna ett möte med er och min mamma.

Jag skulle vilja vara med på
lära-känna-varandra aktiviteter
- på kyrkans utflykter
- att träffa vänner
Jag skulle vilja hålla mig ung för att kunna leva
längre enligt min vårdplan

Jag skulle fortsätta att hålla mig ung 
- fortsätta att ta hand om mig för att fortsätta vara ung.

Jag skulle vilja ta bort alla diagnoser
- inte länge ha attityd
Och inga mer diagnoser
Inga mer handikapp
Jag blir yrkesman med god hälsa.

Jag skulle vilja ha bra hälsa och det är nyttigt att
vara med på styrketräning
Jag skulle vilja uppföra mig bra och leva hälsosamt.

6190 Bayview
San Francisco
CA 94124
Cornerstone Missionary Baptist Church

Här finns en video från YouTube på knappt 8 minuter som presenterar Williams Scott och hans arbete på Creative Growth. Du kan se William måla sina tavlor, berätta om sina idéer och göra masker. Videon är från 2013.

Observera att talet är på engelska och videon är utan textremsa samt syntolkning.