Recension "Jag är ju så jävla easy going" | iMAGO

Recension ”Jag är ju så jävla easy going”

Författare: Jenny Jägerfeld

Förlag: Gilla Böcker, andra utgåvan (2022)

Krisztina håller upp pocket-boken ”Jag är ju så jävla easy going” med både händerna, lite framför sin ena axel och ler.
Krisztina med boken ”Jag är ju så jävla easy going.

Boken är en fiktiv roman som handlar om Joanna som har ADHD. Så länge hon äter sina mediciner är det inget större problem, varken hemma eller i skolan. En dag tar medicinen slut och ingen av hennes föräldrar har pengar till ny medicin. Då tar Joanna till drastiska åtgärder för att skaffa fram pengar för att hon ska må bättre.

Det ena leder till det andra, Joanna blir både mordhotad och riskerar fängelsestraff. Det var inte riktigt den utvecklingen hon tänkt sig när hon satte i gång sin plan. I hela härvan av skit träffar Joanna den nya tjejen Audrey i skolan och blir riktigt kär för första gången…

Audrey får nervtrådarna att tränga ut ur Joannas hjärta och hon blir galen. Hur ska hon kunna få Audrey att förstå vem hon är, hur hon fungerar och till sist vinna hennes hjärta…

Kärlekens vägar tar en inte alltid dit man vill och har tänkt sig. Joanna tänker ofta annorlunda än sina klasskamrater och har ett eget citat som hon tänker på när det går för mycket upp och ner: ”Ska jag ta livet av mig, eller ska jag ta en kopp kaffe?”. Det slutar oftast med kaffe.

Jag tycker om boken just för att jag känner igen mig en hel del i den och vet av egen erfarenhet hur det är att leva med ADHD och autistiska drag… Jenny Jägerfeld fick diagnosen ADHD som vuxen. Jag gissar att boken är inspirerad av hennes eget liv.

Man får inte alltid vardagen att gå ihop och då måste man hitta kreativa lösningar. Men man behöver också ställa sig frågan om det är värt risken vissa gånger. Huvudkaraktären Joanna försöker till exempel att panta sin skateboard och lite andra saker i boken. Fast hon får inte så mycket betalt och inser att vissa saker inte går att panta och sälja.

Jag har inte prövat så många kreativa lösningar själv, men när jag mådde som sämst och var utåtagerande, så gick mamma flera gånger till IKEA och köpte billigt porslin. Hon lärde mig slänga och krossa det i köket, så städade hon efteråt.

Boken finns även som film och heter då ”Så jävla easy going”. Den hade premiär i februari 2022. Filmen är rätt okej och följer boken en del, men inte helt och hållet. Jag rekommenderar er att läsa boken och se filmen.

Här kan du se den officiella trailern för filmen ”Jag är ju så jävla easygoing” från YouTube.

Observera att språket är på svenska, men trailern har engelsk textremsa.