Niclas Lendemar - en självsäker skådespelare | iMAGO

Niclas Lendemar – en självsäker skådespelare

iMAGO träffade skådespelaren och Region Skånes kulturpristagare 2022, Niclas Lendemar. Moomsteatern i Malmö har varit hans scen i 25 år och om några timmar ska han upp på scenen i en föreställning av Under fullmånen. Trots det är han lugn och glad, men alla som känner Niclas vet att han är en glad person! Vi pratar om teater, kulturpriser, favoritroller och mycket annat. 

Niclas sitter i en turkos kontorsstol och tittar rakt mot oss. Han har en avslappnad hållning, med det ena benet vilande över det andra.
Niclas Lendermar (FOTO: Niklas Böhme)

Hur började detta med teater för dig, Niclas?

Det började med att Kjell Stjernholm startade en teatergrupp i Malmö, Moomsteatern. Där kom jag med sedan. Talang måste man ha för att bli skådespelare och nu har jag jobbat som skådespelare i 25 år. Det är jag väldigt nöjd och glad för.

”Att kunna jobba som vanlig skådespelare är verkligen det bästa. Jag tycker det är kul att repetera och läsa manus.”

Niclas i ett möte med tre andra personer. De sitter i turkosa kontorsstolar runt ett vitt, litet soffbord.
Niclas blir intervjuad av våra reportrar Daniel och Elise till höger i bild (FOTO: Niklas Böhme).

Du fick Region Skånes kulturpris 2022, hur var det?

Jag blev mycket glad och det var en stor ära för mig att få det där priset. Prispengarna ska gå till en kulturresa till London.

2007 fick jag ta emot ett pris av kronprinsessan Victoria, i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Den gången som representant för Moomsteatern, då vi fick Nationalencyklopedins Kunskapspris i kategorin folkrörelser (delades ut 2002-2011).

Scenbild ur föreställningen ’Gökboet’. Niclas står upp, till höger i bilden. Han har på sig en senapsfärgad, löst sittande overall med vit dragkedja frampå.
Föreställningen ”Gökboet” (FOTO: Bodil Johansson).

Vi pratade mer om teater och skådespeleri och undrar om Niclas har någon favoritroll eller någon drömroll.

Min favoritroll är den jag hade i Grisfarmen, min första roll på Moomsteatern. Den grisen ville inte till slakthuset. Då fick jag tala, det var kul för mig. Vi fick åka till Australien med den föreställningen.

Jag skulle gärna göra en filmroll i Bonusfamiljen, som en drömroll.

Scenbild ur föreställningen ’Mysteriet Kaspar’. Niclas sitter slokande på en ljusblå bänk. Två kvinnor sitter på vardera sida om honom med sammanbitet uttryck.
Föreställningen ”Mysteriet Kaspar” (FOTO: Bodil Johansson).

Har du någon favoritskådespelare?

Ja, det har jag. Det är Therese Kvist på Moomsteatern. Hon är väldigt duktig som skådespelare, inte minst i Under fullmånen som vi spelar nu. Väldigt bra röst och väldigt duktig!

Är det är svårt att vara skådespelare, tycker du?

Jag har inte så stora svårigheter. Jag har lätt att lära mig manus utantill och är snabb.

Jag är så pass van att jag inte är nervös. Jag brukar ta det lugnt och sansat och bara gå in och få publikens respons. Sedan är det jätteskönt att få varma applåder, som i lördags.

Scenbild ur föreställningen ’Bortbytingen’. Niclas i rollen som trollunge, står till höger i bilden. Snett bakom Niclas står en kraftig kvinna i en grå dörröppning.
Föreställningen ”Bortbytingen” (FOTO: Henrik Hedenius).

Berätta om en soloföreställning som du gjorde 2011.

Den hette Jag Niclas och jag gjorde den tillsammans med Nina C Gyllensköld och Jan-Erik Sääf. Vi spelade den på olika ställen, som på en Sverigeturné.

Jag var med och skrev manus och det bygger på mig och hur jag skådespelar. Den handlar om känslor, om man är arg och ledsen bland annat.

Scenbild ur föreställningen ’Under fullmånen’. En blandad grupp om åtta personer står på rad bakom varandra. Niclas, som står bland dem, har pressade byxor, kortärmad skjorta och brun väst.
Föreställningen Under Fullmånen (FOTO: Bodil Johansson).

Kan du berätta om kvällens föreställning som du snart ska spela?

Den heter Under fullmånen. Jag spelar Magnus som får en hund han inte vill ha av sin syster. Magnus ska ta hand om hunden men den skäller och låter väldigt mycket.

När Magnus går ut med hunden hamnar de sedan på Cissis kafé där han bland annat möter städaren Ali och Mona som bakar. Föreställningen bygger på Lisa Förares bok med samma namn.

Niclas avslutar med att säga att det var en höjdare att få vara med på omslaget till iMAGO nummer 9 och att det var kul att våra reportrar var på besök. Sedan gör han sig i ordning för att gå ut och möta kvällens publik!

Scenbild ur föreställningen ’Under fullmånen’. Niclas sitter på en pall. Bara hans överkropp är upplyst i ett skarpt, vitt sken. Allt annat runtomkring är höljt i ett brunt dunkel.
Niclas som karaktären Magnus i Under Fullmånen (FOTO: Bodil Johansson).