David Cheung - en konstnär med öga för detaljer | iMAGO

David Cheung – en konstnär med öga för detaljer

När man ser David Cheungs konstverk är det lätt att bli trollbunden av alla detaljerna i dem. I de stora teckningarna och konstverken, så finns de små detaljerna som man kan titta länge på. Till vardags jobbar David på verksamheten Fabriken i Malmö och vi besökte honom för att få veta mer om hans konst och skapande!

Vad fick dig att börja med konst och hur gammal var du då?

Jag började rita redan när jag var sex år gammal. Jag ritade för att det var kul men insåg att det var många som tyckte om mina teckningar.

Sedan tävlade jag i en teckningstävling i skolan. Jag frågade läraren vad jag skulle rita och läraren föreslog att jag skulle rita en Noaks ark-båt, så det gjorde jag. Jag vann tävlingen och fick biobiljetter. Skolan hängde upp en annan bild, som jag målat, i matsalen, en bild på en Rolls Royce-bil.

Men jag har inte tänkt att jag skulle bli konstnär i framtiden, jag ville bli polis. När jag blev äldre ville mina föräldrar att jag skulle plugga till läkare eller advokat. De trodde inte att jag kunde tjäna pengar på att teckna, så jag lyssnade på dem.

David Cheung står framför en vägg där några av hans konstverk hänger.
David Cheung vid sina konstverk.

Du har gjort många fantastiska bilder av byggnader, hur kommer det sig?

Jag började rita igen när jag pluggade. Då började jag att rita omgivningar som hade lite med dataspels-utbildningen jag gick på att göra. Men jag blev ännu mer fascinerad av arkitektur, gotisk- och medeltidsstil och lite fantasy. Så det blev en blandning av många olika stilar.

Hur lång tid tar det för dig att göra en så detaljrik bild av en byggnad?

Det är många som frågat mig den frågan. Jag vill att mina bilder ska ha ett syfte och tänker mycket innan jag tecknar. Innan hade jag deadlines och försökte vara snabb och bra, men efter att jag gått igenom en utbrändhet så bryr jag mig inte om tid.

Vad för slags teknik och redskap använder du när du skapar dina bilder?

Papper och penna!

Vi har tittat mycket på och gillat bilden ”Espresso Maskin”, kan du berätta lite om den?

Jag har inget att berätta om den, jag bara ritade en ’random’ grej. Då tyckte jag om att rita sådana platta bilder och att det skulle vara så mycket detaljer som möjligt i bilden.

Jag tänkte att en espressomaskin är ganska enkel, bara en kanna och en maskin som brygger kaffe. Jag kom på att jag ville göra en ännu mer avancerad stor maskin som bara producerade en droppe kaffe, fast en droppe som smakade så gott.

Har du någon favoritkonstnär som du har blivit inspirerad av?

Nej, jag är själv min favoritkonstnär.

På en vit bordsskiva ligger tre teckningar och en hög med pennor.
Teckningar ritade av David.

Du fick din Asperger-diagnos som vuxen, har det ändrat ditt liv mycket?

Jag blev både besviken och lättad samtidigt. Jag kände att jag levt många år i förnekelse och lögn, så det blev väldigt jobbigt för mig. Jag hade önskat att jag hade kunnat leva på ett sätt, men så blev det inte. Det blev svårt att lära om allt på nytt, att sänka sina krav.

Det tog flera år innan jag börjat dämpa mig och tänka att ”det här kan funka”. Jag fick testa mig fram var mina gränser gick, hur mycket jag orkade och försöka att inte känna mig misslyckad.

Hela mitt liv har jag bara försökt leva så bra som möjligt och bli accepterad i samhället. Men nu vet jag att jag är som jag är och jag får lära känna mig själv igen.

Har du gjort några utställningar och är det någon utställning planerad under 2023?

Jag har gjort många utställningar innan Covid. Efter Covid har jag inte haft någon utställning än, men jag har pratat med Fabriken om att hjälpa mig ordna en utställning igen.

Elektronik är en svartvit teckning med fiberpenna på papper, utförd med linjal. Den är som ett elektroniskt kretskort i storformat.
Planeten Stad (2023) fiberpenna på papper.

Hur vill du fortsätta med din konst i framtiden?

Det vet jag inte, just nu vill jag bara vara där jag är idag och inte tänka på framtiden.

Har du andra intressen förutom konst?

Ja, jag tycker om att spela TV-spel, Playstation. Jag älskar mat och kollar mycket på Youtube om matlagning. Jag har en hund som jag går ut med. Jag gillar musik och lyssnar mycket på musik när jag arbetar med mina teckningar. Jag gillar även naturen!

Vi tackar David för intervjun och önskar lycka till med utställningar i framtiden!

Se mer av David Cheungs konst på:

Hemsida: https://www.dcunikart.com

Instagram: @david_cheungart

Elektronik är en svartvit teckning med fiberpenna på papper, utförd med linjal. Den är som ett elektroniskt kretskort i storformat.
Elektronik (2017) fiberpenna på papper och linjal.
Komplicerat är en teckning med fiberpenna och markerpenna på papper, i liggande rektangulärt format. Ett intrikat mönster med mycket små detaljer och kraftfulla färger: gult, blått, grönt och rött och lila.
Komplicerat (2021) fiberpenna och markerpenna på papper.
Blommor är en teckning med fiberpenna och markerpenna på papper, i liggande rektangulärt format. Ett myller av blommor och växter i klara färger mot svart bakgrund.
Blommor (2018) fiberpenna och markerpenna på papper.
Trädgård är en teckning med fiberpenna på papper, i liggande rektangulärt format. En svartvit vy över en träddunge, några hus och en stjärnbeströdd himmel.
Trädgård (2020) fiberpenna på papper.
Neuschwanstein slott är en teckning med fiberpenna på papper, i liggande rektangulärt format. Slottet Neuschwanstein med omgivande landskap är avbildat med svarta penndrag mot papperets gräddgula grund.
Neuschwanstein slott (2019) fiberpenna på papper.
Notre-Dame de Chartres är en svartvit teckning med fiberpenna på papper, i liggande rektangulärt format. Det är katedralen Notre-Dame de Chartres med dess typiska gotiska arkitektur som är omsorgsfullt återgiven.
Notre Dame de Paris (2019) fiberpenna på papper.