Inuti – en 25-åring som lever för konsten
Stiftelsen Inuti är en arbetsplats som arbetar med konst. De har en konstnärlig inriktning, arbetar med utställningar och har olika samarbeten, både i Sverige och andra länder. Konstnärerna som arbetar på Inuti har LSS-beslut och arbetar med konst på heltid. I år fyller stiftelsen 25 år och vi träffade deras konstnärliga ledare Anneli Aaltonen Krantz för att gratulera dem och prata konst…
Hur startade Inuti?
Anneli berättar att Inuti startade för 25 år sedan. Det började som ett projekt med pengar från EU och Allmänna Arvsfonden. Då fanns det något som hette Torsdags-ateljén. Det var en konstnärsateljé för personer med funktionsnedsättning som jobbade med konst. Ateljén blev så populär att den växte och blev en Tisdags-ateljé också.
Intresset fortsatte växa och från år 2000 blev det en daglig verksamhet med renodlad konstnärlig inriktning. Idag arbetar över 60 konstnärer med LSS-beslut på Inuti och 25 konstnärer i personalgruppen. Vi har en styrelse och räknar man med dem så närmar vi oss 100 deltagare. Vi har vuxit på 25 år!
Hur många verksamheter har ni nu då, och hur skiljer de sig åt?
Man kan säga att verksamheten är indelad i fem delar, säger Anneli. Den vi sitter i nu är Kungsholmen, en stor ateljé för 25 deltagare. På Kungsholmen jobbar vi med screentryck, sömnad, tovning eller annat textilt material. Det finns en målarateljé också.
Inuti Västerbroplan har 15 platser och där arbetar de med måleri, skulptur, foto och film. Ateljén på Lilla Essingen har 20 deltagare och är indelad i två delar, skulptur och måleri. Sen har vi ett galleri där vi ställer ut konst av konstnärer med funktionsvariation.
Slutligen har vi en stor konstsamling som heter Inuti Collection och innehåller över 500 konstverk. Vi köper regelbundet in konst från målgruppen.
Vad är syftet med Inuti?
Vår grundidé är att vi ska tillvarata den kreativa förmågan hos personer med olika funktionsvariationer. Vi ska ta tillvara på kreativiteten som finns, lyfta den i samhället och dela den med en publik. Vi skapar konst och delar den.
Jag får säga ett stort grattis till er! Hur kommer ni att fira 25-årsjubileet nu?
Oj, vilken stor fråga, säger Anneli fundersamt. Vi har faktiskt börjat fira med en stor utställning i Ronneby Konsthall, den ligger i Blekinge. Vi har gjort en utställning på galleri Lyktan i Skogås, som är en del av jubileumsprogrammet. Vi har en utställning i vårt galleri där vi kommer visa teckningar från vår konstsamling.
”4 december öppnar en jättestor utställning med alla de här bilderna [Anneli pekar på en vägg full med bilder] som visas i Husby konsthall. Det kommer också vara ett seminarium där vi ska träffas och diskutera varför det inte finns något konstmuseum för Outsider Art i Sverige.”
Outsider Art-museum finns i många andra länder, men inte i Sverige. Det vill vi försöka ändra på. Vi kommer ha öppet hus i våra ateljéer och lansera en ny hemsida. Vi firar hela hösten kan man säga.
Vilka är det som driver Inuti?
Det är en stiftelse som har en styrelse som består av olika personer, förklarar Anneli. Styrelsen träffas cirka åtta gånger per år och har möten. Sedan finns det en ledningsgrupp som träffas varannan vecka och leder arbetet i stiftelsen.
Vi som är anställda har olika arbetsuppgifter. Jag jobbar som konstnärlig ledare. Det betyder att jag leder det konstnärliga arbetet och övergripande. Jag jobbar inte så mycket i ateljéerna, utan med stora projekt och söker projektbidrag. Jag arrangerar workshops och kontakt med till exempel OPENART i Örebro eller Husby konsthall. Så jag är lite mer som en projektledare kring konstverksamheten.
Har ni sponsorer?
Vi har inte så mycket sponsorer. Vi söker projektbidrag från till exempel region Stockholm eller kulturförvaltningen. Sedan är vi en LSS-verksamhet, förklarar Anneli.
”LSS:en ger alla rätt till en meningsfull daglig verksamhet. Då kan man säga att vi säljer ateljéplatser för målgruppen, personer med funktionsnedsättning. Olika kommuner runt Stockholm och Stockholms stad köper platser hos oss, så det är det som finansierar verksamheten i huvudsak.”
Slutligen, hur söker man plats hos er om man vill jobba här?
Det kan gå till på lite olika sätt. Ofta är det någon som hört talas om oss, varit på någon av våra utställningar, eller har en anhörig, god man eller handläggare som är nyfiken på vår verksamhet. Då får man komma på ett möte, titta runt och se hur det ser ut. Kanske man bestämmer att prova på en period, innan man bestämmer sig om man vill jobba här, berättar Anneli.
De flesta hos oss har gått någon form av konstnärlig utbildning. Estetisk utbildning antingen på grundskola eller gymnasium eller eftergymnasial utbildning. Det finns till exempel en skola som heter konstskolan Linnea. Det är en treårig eftergymnasial konstskola för personer med funktionsnedsättning, och en del av eleverna där kommer till oss efter sin utbildning.
”Grejen är att vi jobbar med konst fem dagar i veckan. Det betyder att de som kommer till oss är väldigt drivna. De vill verkligen jobba med konst, det är inte så att man är lite intresserad eller kanske vill måla någon gång ibland. Konst är det man vill ägna sig åt!”
FAKTARUTA
Lär dig mer om Inuti och följ deras arbete.
Hemsida: www.inuti.se
Instagram: @inuti_ateljeer och @inuti_textila_ateljen
Facebook: @inutigalleri