Den här artikeln bjuder vi på, mycket nöje!

Moa Engdahl – en gatsmart skådespelare

Moa Engdahl har dykt upp lite överallt på sista tiden. Det började med en audition i TV-programmet ”Idol” 2019. Sedan blev det en roll som knarklangaren Funkis-Frida i TV-serien ”Drugdealer”. Hon har dykt upp i Morgonpasset i P3 och Nyhetsmorgon på TV4 efter sin roll som Funkis-Frida. Vi träffar Moa Engdahl på en fika hemma hos henne för att få veta hur den här resan har gått till, med oss vi bordet har vi Moas mamma Lotta Engdahl.

Foto: Moa Engdahl.
Porträttfoto på Moa som lutar sig in mot kameran. En närbild på Moas ansikte som möter vår blick och ler brett. Moa har långt brunt hår i mittbena. Hennes ögon är bruna och varma, hon har fräknar i ansiktet. Moa har runda glasögon i brun nyans och ler brett.
Moa Engdahl

Det är fredag, hur är det med dig idag?

Det är bra, berättar Moa. Hon har varit och jobbat på Arbetskraften daglig verksamhet.

Har du stått på scenen tidigare och skådespelat?

Ja, det har jag. Tre gånger med skolan tror jag det blir, säger Moa fundersamt. Hon gick individuella programmet på gymnasiet och på skolan fanns ett estetiskt program. Det estetiska programmet gjorde en musikal varje år. Hon var med i de här musikalerna och sista året hade Moa en huvudroll i musikalen ”Amerikaresan”.

Moa är också med i en teatergrupp som heter Mölndalsgalan. Det är en teatergrupp som träffas varannan måndag för de som gillar att spela teater, dansa och sjunga.

Foto: Moa tar sikte på oss.
En bildserie med tre bilder på rad av Moa med händer i en pistolliknande gest som tar sikte på oss. På den första bilden till vänster är det fokus på Moas ansikte som vaket tittar in i kameran. Händerna som siktar på oss är ur fokus, så de blir suddiga. I mitten bilden är det fortsatt fokus på Moas ansikte, som nu har spruckit upp i ett leende. Hennes suddiga händer siktar fortfarande på oss. I den sista bilder till höger har Moa brustit ut i ett skratt, men hon har fortfarande blicken fokuserad på oss och händerna i en suddig pistol-imitation.
Moa tar sikte på oss.

Vi går rakt på sak, hur fick du rollen som Funkis-Frida i serien ”Drugdealer”?

Genom Milla Bergh, hon och hennes man har ett castingföretag som heter Escathon casting.

Hur känns det att ha spelat Funkis-Frida, kan du berätta om det och hur det var att spela mot Jonatan Unges karaktär Linus?

Det var superroligt! Jag hade inte knark på riktigt, det var på låtsas. Kärleksknark heter det, säger Moa och lovar på heder och samvete att hon inte har några tidigare erfarenheter av knark.

”Linus är schysst, men jag ska vara tuff mot honom. Jag är alltid tuff mot honom i rollen.”

Moa fick inte vara för snäll, hon skulle vara snäll i början men sedan bli kaxig, fyller Lotta i. De hade väldigt roligt tillsammans, Moa och Jonatan, även om Funkis-Frida pekar finger åt Linus.

Berätta om scenen i korvkiosken där Linus först ser Funkis-Frida!

I korvkioskscenen i början snor Funkis-Frida lite godis och glass. Ägaren är snäll mot Frida, hon får ta godiset för hon har Downs syndrom, berättar Lotta. Linus ser det och tänker att hon kan sälja knark för mig. Moa nickar och ler.

Vad var roligt med att spela rollen som Funkis-Frida?

Det var allt! Jag gjorde mitt bästa i mitt avsnitt, säger Moa. Lotta fyller i att de hade tränat på manus och hon själv var jättenervös, eftersom det var första gången Moa gjorde något liknande. Men Moa gick in och gjorde det hon skulle. Hon improviserade mycket också.

Foto: Lotta och Moa tittar i iMAGO.
Ett foto på mamma Lotta som står tätt intill Moa, tillsammans håller de i en uppslagen iMAGO och studerar innehållet. Lotta har mörkt hår som är löst uppsatt i en tofs. Hon har glasögon och ser ut att säga något till Moa. Lotta håller i ena sidan av iMAGO. Moa står lätt framåtböjd och ser intresserad ut av det som finns i tidningen. Hon håller i andra sidan av iMAGO. I bakgrunden syns hemmamiljö från Moas kök.
Lotta och Moa tittar i iMAGO.

Var det något som var svårt med att spela den här typen av roll?

Moa och Lotta funderar högt tillsammans, men det verkar inte vara något särskilt som var svårt. Lotta tillägger att hon och Moas lillasyster har läst på Facebook och Instagram att många har relaterat och tyckt att det var hemskt med dödsskjutningen av Eric Torell.

Det är en serie. Allt är överdrivet och påhittat till max. Moa har bara fått massa kärlek och positiva kommentarer om hur duktig hon är, säger Lotta.

Vad har hänt efter rollen som Funkis-Frida?

Jag har varit med på Nyhetsmorgon i TV4, då träffade jag Anders och Jenny. Det var tufft att vara där, säger Moa.

Moa har även varit med i Morgonpasset i P3, tillsammans med Isabella Rodriguez som är manusförfattare och regissör till ”Drugdealer”, får vi veta av Lotta.

Foto: Sayam och Moa i samtal.
Sayam och Moas sitter mitt emot varandra vid Moas köksbord och pratar. Sayam sitter lätt framåtlutad och ser ut att lyssna på Moa när hon pratar. På bordet framför honom ligger ett papper och två diktafoner. På bordet står även två krukväxter, ett fat med bullar och paket med mjölk. Moa sitter med benen i kors på sin stol. Hon lutar ansiktet lätt mot ena handen medan hon pratar och fundersamt tittar ner i bordet.
Sayam och Moa i samtal.

Sista frågan, om du får drömma fritt, vad vill du göra i framtiden?

Jag vill fortsätta med filmer och serier, till exempel ”Gåsmamman”. Nu är det lite för sent för det, men jag hoppas det kommer en sexa. Eller skriva film med Rolf Lassgård och Lena Endre, säger Moa. De är mina favoriter!

Moa har fått många erfarenheter. Hon har bland annat varit fotomodell för klädmärket Monki och medverkat i ”Tänk till” i Utbildningsradion.

Snart börjar Mello [Melodifestivalen] igen och om de behöver en programledare som presenterar alla som tävlar ställer Moa gärna upp. Förutom skådespelare, finns det en dröm om att vara programledare!

Foto: Moa har drömmar om framtiden.
Porträtt på Moa som har lagt huvudet lätt på sned. Närbild på Moas ansikte som tittar på oss med en mjuk och drömmande blick. Hon vilar kinden delvis i ena handen och ser ut som hon är på väg att säga något.
Moa har drömmar om framtiden.

Vi önskar Moa lycka till med sina framtidsdrömmar och tackar Moa och Lotta för pratstund och fika. Vill du följa Moa hittar du henne på Instagram under @moathewarrior.

Dela denna artikel