Hannah Felicia - av Danskompaniet Spinn | iMAGO

Hannah Felicia – av Danskompaniet Spinn

Vi såg dansföreställningen ”Hannah Felicia” av Danskompaniet Spinn och ville veta mer om föreställningen. Vi bestämde träff online med Veera Suvalo Grimberg, konstnärlig ledare och grundare av Danskompaniet Spinn, och dansaren Felicia Sparrström som är dansare i Spinn.

Omgivna av en grön och lummig skog på mossbeklädd mark ser vi Hannah och Felicia som sitter rakryggad i sin rullstol.
Dansaren Hannah står bakom Felicia. (Foto: Anna Osk)

I föreställningen ”Hannah Felicia” jobbar ni med en internationell koreograf som heter Lára Stefánsdóttir. Hur kommer det sig?

Jag träffade Lára för många år sedan och jag tyckte att hon var spännande, säger Veera. Vi vägrar jobba med människor som inte är schyssta, vi jobbar med personer som tror på allas lika värde. Och det stämde med Làra!

Vad gör en koreograf i en föreställning?

En koreograf för mig är den som skapar koreografin, svarar Felicia. Det är koreografen som skapar själva dansföreställningen tillsammans med oss dansare.

Vad handlar föreställningen ”Hannah Felicia” om och varför heter den just Hannah Felicia?

För mig handlar föreställningen om systerskap, gemenskap, kärlek och om lekfullhet, för mig är det väldigt mycket lek. Och bus, säger Felicia med ett leende.

Om man tänker på systerskap så är det ju så här att alla syskon bråkar och älskar varandra och allt där i mellan, berättar Veera. All den där förtvivlan och ömheten. Den blir så oerhört vacker.

Sen det här med namnet, fortsätter hon, föreställningen är ju döpt efter dansarna. Vi hoppas att vi inte behöver byta ut någon dansare för då blir det nog namnbyte på föreställningen.

Felicia sitter på backen, lutad mot roten av ett stort träd. Hannah har tagit ett rejält grepp med båda händerna kring en stor röd hårtest som om hon ska dra Felicia i håret.
Hannah håller Felicia i håret. (Foto: Anna Osk)

Hur har arbetet med föreställningen gått till?

Det var en väldigt speciell process på grund av pandemin. Vi kunde börja med att ses på riktigt, men sen fick vi fortsätta på distans. Det var en väldigt annorlunda upplevelse, utbrister Veera, men det gick!

Jag tycker väldigt mycket om att jobba med Lára, säger Felicia, hon bjuder in en väldigt mycket vilket gör arbetet väldigt kul.

Dansarna har en speciell relation i föreställningen, är dansarna ett par?

Min tolkning är att det är en syskonrelation som vi har i föreställningen, svarar Felicia.

Det är en väldigt fysisk relation ni har, det är kärleksfullt men inte som i en parrelation, bekräftar Veera. Det är inte alla syskon som är så fysiska med varandra, men de här är det.

Mot en svart bakgrund står Hannah och tittar tomt framför sig. Under sin högra arm håller hon Felicias båda ben. Felicia hänger på Hannahs rygg.
Hannah bär Felicia (Foto: Veera Suvalo Grimberg)

I föreställningen så bär Hannah på dig Felicia, var du rädd när hon gjorde det?

Nä det var jag inte, jag kände mig väldigt trygg och jag är ganska trygg med att bli buren, berättar Felicia. Men det är faktiskt så att jag mest bär mig själv och att Hannah mest bär mina ben.

Sen bankar du på dig själv i föreställningen. Hur kommer det sig?

Den scenen tyckte jag var knepig att göra, säger Felicia fundersamt. Jag ser det mer som frustration, som ibland uppstår när man inte vet vad man gör och alla känslor kommer samtidigt.

Men det var viktigt att visa den sidan också och du gör ju inte dig själv illa, kommenterar Veera. Det känns i kroppen men du skadar ju inte dig själv.

Hur länge har du dansat Felicia?

Jag började dansa september 2016, svarar Felicia, och då började jag i Spinn Unga.

I en mörk sal sitter Felicia svartklädd i sin rullstol. Hannah sitter avslappnad på en stol i lösa träningskläder. De tittar på en skärm.
Felicia och Hannah under repetition. (Foto: Veera Suvalo Grimberg)

Hur har du blivit så stark?

Jag tränar mycket och jag tycker om att träna, ler Felicia. Sen så använder jag min överkropp mycket. Jag lyfter mig själv och hoppar upp och ner från rullstolen och från golvet. Jag har alltid varit fysiskt aktiv och det betyder mycket för mig att vara fysiskt självständig.

Var kommer föreställningen ”Hannah Felicia” att spelas någonstans?

Nu ska den faktiskt spelas på Vara Konserthus, inför åtta personer, den 4 maj, berättar Veera. På grund av pandemin så har vi inte fler bokningar under våren. Sen finns det planer till hösten 2021 men jag får hålla dem lite hemliga då de inte är spikade. Däremot kan jag avslöja att vi nästa år kommer att åka till Island på turné. Vi hoppas också att komma till Färöarna!

Vi tackar för samtalet och ser fram emot fler föreställningar med Danskompaniet Spinn!

Ett svartvitt porträtt av Veera som tittar rakt på oss med en vaken och pigg blick. Hennes leende är lite snett och hon ser finurlig ut.
Veera Suvalo Grimberg (Foto: Erik Bergstrand)

Läs mer om Danskompaniet Spinn och föreställningen ”Hannah Felicia” på: http://danskompanietspinn.se