Lars Lerin – en tacksam pristagare
Lars Lerin har tilldelats Sokratespriset för 2021 och jag ringer upp för att gratulera honom. Lars berättar att det betyder mycket för honom, han är tacksam över att ha fått ett pris som delats ut till många andra viktiga personer. Vi pratar om lusten till skapande, samarbetet med lärlingarna och vad som händer på Sandgrund under hösten.
Stolt eller tacksam
Lars är känd akvarellkonstnär, författare till böcker och barnböcker, driver konstmuseet Sandgrund i Karlstad och har lett TV-program. Jag undrar om det finns något han är särskilt stolt över.
Lars funderar och tycker att ”stolt” är ett svårt ord. Han känner mer en stor tacksamhet över att ha klarat sig genom livet, även om början var svår.
”Att jag kunde sluta med sprit och tabletter, det skulle jag väl kunna säga att jag är stolt över. Men jag fick ju också god hjälp med det, så det är ju mer tacksamhet.”
Livslång lust att måla
Jag håller med om att det nog är viktigt att vara tacksam över vad man har i livet, eller har fått göra.
Lars tillägger också att han är tacksam över att han har haft kvar lusten att måla genom hela livet.
”Den lyckan att få arbeta i sin ateljé betyder mer, än att man får uppskattning utifrån. Även om det också är betydelsefullt och roligt. Men det allra viktigaste är att jag har möjligheten att jobba vidare med mitt målande och skrivande.”
Arbetet tillsammans med lärlingarna
Motiveringen till priset tar upp Lars konstnärliga samarbeten tillsammans med människor som har funktionsvariation och att det ger dem ett rikare liv. Jag undrar vad han tycker om att arbeta med lärlingarna.
Lars är tacksam över möjligheten att jobba med lärlingarna, både att få lära känna dem och göra TV-program tillsammans med dem. Han tycker det är bra att de kan träffas i Karlstad och inspirera varandra.
”De har gett mig jättemycket. Jag har väl förhoppningsvis gett dem möjligheten att få visa sig som de är och känna att de betyder någonting. Många av dem har haft det svårt tidigare i livet och varit nedvärderade av dumma lärare i skolan. Det är ju bra att vi får en upprättelse.”
Jag håller med om att programmen med lärlingarna kan visa fler personer runt om i landet att alla kan, bara man får möjligheten och resurserna. Jag undrar om de har något mer på gång tillsammans.
Lars svarar att de inte har något planerat nu, men han skulle inte bli förvånad om de dyker upp i något mer sammanhang igen.
Färgstark höst på Sandgrund
Under 2021 fyller Sandgrund 10 år och jag undrar nyfiket om det händer något särskilt på Sandgrund i höst.
Lars berättar att de ska ha en utställning med konstnären Inge Schiöler (1908-1971). Lars älskar Schiölers färgstarka konst som har betytt mycket för honom sedan han var tonåring.
”Han [Schiöler] hade det väldigt svårt och låg på mentalsjukhus i många år. Sen vaknade han till liv efter tolv år och började måla igen. Han har en sådan otrolig livsglädje i de målningarna han gjorde, när han kom ut ur sitt fängelse liksom.”
Jag tackar för tipset eftersom ett besök på Sandgrund står på min ”att göra-lista”. Lars skrattar och avslutar med att om vi har vägarna förbi så är vi välkomna till honom i Värmland!
FAKTARUTA
Filosofen Sokrates
Sokrates var en filosof från Aten i Grekland. Han levde cirka 470-399 före Kristus. Sokrates anses vara en av grundarna till västerländsk filosofi. Han anklagades och dömdes till döden för att ha vilselett ungdomar och inte vördat stadens gudar. Ordet filosofi kommer från grekiskan och betyder ”vän till visdom”.
Sokratespriset
Sokratespriset delas ut av Studieförbundet Vuxenskolan vartannat år. Det går till ”en person – i eller utom Sverige – som utfört en grundläggande, bestående insats för folkupplysningens område i människovärdets tjänst och som utfört sin gärning utifrån ideell grund”.
1967 delades Sokratespriset ut för första gången. Prissumman är 50 000 kronor.
Bland tidigare pristagare finns ärkebiskopen KG Hammar, författaren Kerstin Ekman och den norska statsministern Gro Harlem Brundtland.
Ur motivering
”Lars Lerin är en av Sveriges mest folkkära bildkonstnärer och en av Nordens främsta akvarellmålare. Med sina konstverk, sina fler än femtio böcker och konsthallen Sandgrund i Karlstad gör han en unik folkbildande gärning. Lars Lerins känsliga tolkningar av människor och miljöer förmedlar både kunskap och existentiella frågor om vad som verkligen är viktigt. Genom samverkan i konstnärligt arbete ger han också människor med funktionsvariation ett rikare liv.”
Mer om Sokratespriset och hela motiveringen på: https://www.sv.se/om-sv/priser-och-utmarkelser/sokratespriset/