Lova Dahn - en konstnär som gillar klassisk stil | iMAGO

Lova Dahn – en konstnär som gillar klassisk stil

Konstnären Lova Dahn är 25 år och är från Borrby utanför Simrishamn. Lova gör konst som är både realistisk och surrealistisk på samma gång. Hon är utbildad på The Swedish Academy of Realistic Art (SARA-akademin) i Simrishamn och har efter det utvecklat en egen stil. Vi intervjuade Lova via mejl och bad henne berätta mer om sig själv och sin konst.

Self Portrait är en digital målning, ett självporträtt i stående rektangulärt format. En ung kvinna med intensiv blick sitter lätt framåtlutad vid ett bord.
Självporträtt/Self Portrait (digitalt medium).

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag föddes i Stockholm men flyttade till Skåne 2015 när jag var 16 år. Jag arbetar på Mediaproduktion i Simrishamn där jag trivs bra. Jag ser mig själv som noggrann, skötsam och gillar att följa med i vad som händer i världen.

När började du skapa konst?

Jag lärde mig rita med papper och penna som 5-åring och började sedan som 7-åring i en skola som hade konst, dans och musik som profil.

När jag var 10 år blev jag fascinerad av digital konst. Jag tittade på Youtubevideos och min pappa köpte Photoshop till min laptop. Jag började ladda upp några av mina verk på en webbsida som heter ”DeviantART” när jag var 13 år och fick oftast positiv respons.

Vad använder du för verktyg när du skapar din konst?

Jag skapar verk i Photoshop, med HB-pennor, kolpennor och olja på duk. Jag föredrar att arbeta med olja för att det känns som att en människa gör jobbet i stället för en maskin, men också för att det är en traditionell teknik.

Det finns många djur i dina bilder, tycker du speciellt mycket om att måla djur?

Ja, men det kan vara lite blandat. En dag kan jag måla en svart häst med kråkor, nästa dag kanske en människa med ett varghuvud.

När jag målar människor är jag oftast inspirerad av gamla mästare som Caravaggio och Artemisia Gentileschi, fast jag gör dem i min stil.

Du har gått på SARA-akademin, vad fick du lära dig där?

Jag lärde mig att jag måste ta det lugnt när jag jobbar med ett projekt. Om arbetet går för snabbt kan till exempel anatomin se skrattretande ut. Jag lärde mig teknik och att måla realistiskt.

När jag hade gått ut skolan tog det lång tid att hitta min egen stil, men nu sysslar jag med konst som kan beskrivas som surrealistisk och symbolisk.

Vad är målet med din konst?

Jag vill bli lika duktig som Roberto Ferri, en italiensk konstnär som är som en rockidol i min värld. Jag vill kunna sälja mina verk och leva på det.

Har du haft några utställningar?

Jag har fått ställa ut två gånger i Simrishamn under påskens konstrunda och en sommarutställning i Östra Hoby.

Har du andra intressen förutom konsten?

Musik, jag gillar heavy metal och klassisk musik. Men också att gå på museer, resa till storstäder, äta på restaurang och promenera med mina hundar.

Sedan gillar jag gotiska kläder och att chatta med mina supportrar på Instagram.

Se mer av Lova Dahns konst på Instagram: @lova_dahn

Euphoria är en oljemålning på duk i fyrkantigt format. Den föreställer en vit häst i galopp under en stjärnhimmel.
Euphoria (olja på duk 2022)
Freya at the Beach är en oljemålning på duk i fyrkantigt format. Realistiskt närporträtt av ett brunt hästansikte, målat med mycket fina och precisa penseldrag.
Freya at the Beach (Olja på duk 2021)
Rossi är en oljemålning på duk i stående rektangulärt format. Ett realistiskt porträtt av en hund som ligger på ett trädäck och vilar huvudet mot ena framtassen.
Rossi (olja på duk 2020)
Tessi är en oljemålning på duk i stående rektangulärt format. Porträtt av en svart hund ensam i ett vinterlandskap.
Tessi (olja på duk 2021)
The Skinned är en oljemålning på duk, i stående rektangulärt format. Ett porträtt av sångerskan Skynd i industrirockbandet Skynd. På halva huvudet och halsen är huden borta och den röda muskelvävnaden blottad.
The Skinned (olja på duk 2022)
Dornenkrone är en digital målning i stående rektangulärt format. En varg inslingrad i törnen. Tvärs över ryggen hänger ett rött och vitt långsmalt tygstycke ned till marken.
Dornenkrone (digitalt medium 2022)
Memento Mori, är en digital målning i liggande rektangulärt format. En vit lejonhane står i profil, pälsen och huden tycks vara på väg att smälta.
Memento Mori (digitalt medium 2022)
Saint George and the Dragon är en digital målning i fyrkantigt format. En man till häst strider mot en drake.
Saint George and the Dragon (digitalt medium 2022)
Saint Sebastian är en digital målning i stående rektangulärt format. En varelse står bunden vid en trädstam.
Saint Sebastian (digitalt medium 2022).