Den här artikeln bjuder vi på, mycket nöje!

Lili & Susie – systrar och sångikoner

Vi mötte den ikoniska artistduon Lili & Susie, eller Inga-Lill och Susanne Päivärinta som de egentligen heter, för att prata om musik. De berättar bland annat om det ökade intresset som uppstått efter höstens medverkan i programmet ”Så mycket bättre”. Dessutom undrade vi hur det var att vara artist och kvinnlig låtskrivare i musikbranschen under 1980- och 1990-talet.

Foto Pressbild TV4: Susie och Lili i ”Så mycket bättre”.
Mot en gråvit marmorerad bakgrund står Susie till vänster och Lili till höger. De har knallröda tröjor på sig med en stor, rundad hals. Systrarna ler brett när det kollar in i kameran. Susie har sitt blonda hår utsläppt över axlarna i en sidbena. Lili har sitt blonda hår uppsatt. Hon har lugg kammad i en sned bena. Långa hår-tester hänger ner över runt hennes ansikte och ger det en inramning.
Susie och Lili i ”Så mycket bättre” (Foto: Pressbild TV4)

Hur är det med er idag?

Susie berättar att det blev ganska mycket ståhej under deras medverkan i ”Så mycket bättre”. Det har varit en hektisk tid, vilket bara är roligt. Men Covid 19 har påverkat alla i branschen, många har varit utan livespelningar och inkomst under snart ett år nu, så det är tufft.

Systrarna försöker ändå fokusera på att vara positiva och sända ut glädje och kärlek. Det är viktigt att få känna glädje just nu och bara få ha lite kul, säger de.

Hur går det till bakom kameran i ”Så mycket bättre?”

De berättar att det var otroligt stressigt. Under tre dagar arbetade man cirka 17 timmar om dagen och satte igång tidigt på morgonen. Man hann knappt piffa till sig eller ens ta en paus. Tempot var jättehögt!

Det är mycket intervjuer kring varje moment, fortsätter de. Så fort du var klar med något, så skulle du vidare till nästa position. Sen skulle du sjunga också! Så det var väldigt hektiskt, men kul ändå.

Foto Pressbild TV4: Fotocollage på deltagare i ”Så mycket bättre”
Ett collage med foton på massa olika artister som deltar i ”Så mycket bättre”. På bilderna skymtar bland annat Tommy Körberg, Lisa Nilsson, Plura, Tove Styrke, Benjamin Ingrosso, Silvana Imam med fler. Totalt är det 13 artister och längst ner i collaget syns Lili och Susie posera tillsammans med två breda polisliknande kepsar. Texten ”Så mycket bättre” är tryck på collaget i gula bokstäver.
Fotocollage på deltagare i ”Så mycket bättre” (Foto: Pressbild TV4)

Det var också intressant att se artister från andra typer av scener, som de vanligtvis inte brukar stöta ihop med. Det var en speciell känsla och roligt att sitta på plats och lyssna på de olika tolkningarna, avslutar systrarna.

Lili & Susie säger också att ”Så mycket bättre” varit tufft för många som varit med, på grund av det pressade schemat. Systrarnas avspända framtoning i rutan tror de beror på att de inte haussat upp sin medverkan så mycket. De var sig själva till 100 procent. Dessutom var de två.

Vi är som vi är bara, så får det vara nog med det. Men när vi väl uppträder så upplever människor en väldigt stark energi. Det är drag. Det är Lili & Susie, menar de.

Hur kändes det att se andra artister tolka era låtar?

Det tycker vi var otroligt kul. Vi är inte vana vid det, men det var väldigt roligt. Det enda vi saknade var att det hade varit kul om någon av låtarna som vi har skrivit helt själva, också hade kommit med.

Foto Privat: De blonda bombnedslagen Lili och Susie.
Ett svartvitt porträttfoto från deras unga år. Lili och Susie är klädda i ett mörka glänsande tröjor med lång ärm. Lili har håret ordentligt tuperat och uppsatt i en vild och spretig frisyr. Hon har stora ringformade örhängen och kollar in i kameran. Susie har långt utsläppt hår med mycket volym. Hon tycks ha fäst blicken någonstans ovanför kameran.
De blonda bombnedslagen Lili och Susie (Foto: Privat)

Ni har skrivit en hel del själva. Bilden är att hitsen oftast skrevs av låtskrivarteamet Tim Norell, Ola Håkansson och Anders Hansson?

Ja, det var de låtar som plockades fram i programmet. På den tiden var det så att om man gjorde melodier och låtslingor i en låt var man inte ’medlåtskrivare’, berättar de.

Det var lite annorlunda då, jämfört med idag, fortsätter systrarna. Idag kan en låt ha flera upphovsmän, det kan vara fem, åtta personer. Det kan bli många personer när det skapas en skön stämning i studion och flera personer är med och bollar med låten.

Egentligen var det likadant på den tiden när vi var aktuella med låtsläpp. Vi fick låtarna att bli Lili & Susie genom vår attityd och sätt att inleda. Vi lade körer och refränger, så det är klart att vi var en stor del i låtarna. Idag hade vi självklart kallats låtskrivare vi också, förklarar de.

”Vi kom in som två blonda bombnedslag som alla kallade oss. Då var det lite svårt för folk och acceptera att vi var engagerade och duktiga låtskrivare.”

Det där har vi ofta tänkt när vi intervjuat artister. Förr var låtskrivande och producentgrejen männens område. Kvinnorna var ’utförarna’ som sjöng. Idag finns fler kvinnliga artister som skriver låtar och producerar.

Det ska inte handla om kön när det handlar om talang. Det ska bara utgå från vem som gör det bra och vem som passar att göra vad. Vi tänker aldrig könsperspektiv när vi jobbar, utan det handlar om vem som passar in på vissa platser, säger de bestämt.

Systrarna retar sig även på när någon ifrågasätter stora artister och säger ’men hon eller han skriver inte sina egna låtar’. Nej det är inte alla som vill skriva sina egna låtar, menar de. En del människor vill tolka låtar, en del vill skriva låtar. Det ena är inte finare än det andra.

Foto Privat: Lili och Susie under 80-talet
Lili och Susie poserar i vilda frisyrer och ungdomliga kläder. Lili har högt tuperat hår som spretar åt olika håll. Hon har rosa slingor i håret och är klädd i ett svart linne. Halvt neddragen över axlarna har hon en stor vit jeansjacka. Susie har långa utsläppt hår som är rufsigt och tuperat. Hon har röda halvöppna läppar och tittar utmanande in i kameran. Hon har ett rött linne med djup urringning, röda långa handskar och en svart jacka delvis neddragen över ena axeln.
Lili och Susie under 80-talet.

Var det en styrka och räddning att vara två sammansvetsade systrar i en bufflig bransch?

Det är en styrka att vara två, att ha någon och att bolla med, någon och luta sig mot, bekräftar Lili. Det är klart att det är tufft att vara tjej i det klimatet. Det har blivit stor ändring nu. Många är mycket mer respekterade, när de både vill vara låtskrivare och sångerska med en sexig, cool image. På den tiden var antingen det ena eller andra.

Det fanns inte lika många kvinnliga aktörer och förebilder som det finns idag. Samtidigt tog vi oss utrymme att vara med och skapa stämningen i låtarna, med kör och sångarrangemang. Vi var med, men inte på samma premisser, avrundar Lili.

Vi var väldigt unga då och vi lärde oss också av att jobba med de här superproffsen. Den platsen vi kan ta idag, den kanske vi inte kunde ta på samma sätt då. Man får se det för vad det är, men det är väldigt kul att vi nu sitter här idag, både som sångerskor och artister, avslutar Susie.

Foto Dragomir Prangasevic: Carl-Magnus Eriksson, Jakob Olsson och Erik Jenssen i GrundenMedia Podcast
Ett svartvitt foto där Carl-Magnus sitter närmast kameran till vänster. Bredvid sig har han ett runt bord där tre mikrofoner på stativ står. Bakom bordet sitter Jakob med hörlurar på sig. Bredvid Jakob, sittande och halv lutad mot ytterligare ett bord med teknik och sladdar på, sitter Erik. De tittar in i kameran och ler. Det är en studiomiljö med massa fyrkantiga ljuddämpade skumgummi-plattor uppsatta på väggen.
Carl-Magnus Eriksson, Jakob Olsson och Erik Jenssen i GrundenMedia Podcast (Foto: Dragomir Prangasevic)

KOMMENTAR

Den här artikeln bygger på ett samtal med Lili & Susie i podden Grunden Media Podcast som sändes 19 februari 2021. Vill du lyssna på hela samtalet hittar du podden här:
http://grundenmedia.se/podcast/ avsnitt #156

Intervjufrågorna är något korrigerade för att passa denna artikel.

Dela denna artikel