Olle Norberg – en ödmjuk festivalgeneral
Den nationella musiktävlingen Musikschlaget firar 10-årsjubileum och vi träffade Olle Norberg i Sundsvall, en av grundarna till Musikschlaget. Idag är Olle festivalgeneral för Musikschlaget, han tror i alla fall att han kan kallas det. Olle betonar att besluten sker gemensamt med musikgruppen MaitRaiders. Vi pratar om hur Musikschlaget kom till, det stora arbetet med att arrangera tävlingen och hur tankarna ser ut inför framtiden.
Musiktävling i Grekland
Olle berättar att idén till Musikschlaget kom från MaitRaiders. 2006 var MaitRaiders i Aten på en form av Eurovision Song Contest för artister och musiker med funktionsnedsättning. Olle uppmuntrade gruppen att söka dit efter att en kollega i Grekland tipsat Olle om tävlingen.
MaitRaiders blev väl mottagna och hade det roligt under tävlingen. Men trots att det live-sändes på TV-kanaler runt om i Europa, så var produktionen och tekniken dålig. Musiken var inte live, utan förinspelad, men gruppen skulle ändå agera som om de spelade live. Roger som spelade trummor fick ingen inräkning och rätt vad det var började deras musik bara spela, säger Olle och skakar på huvudet åt minnet.
En ny musiktävling
2010 när Olle började arbeta på Studieförbundet Bilda tyckte Olles chef att han skulle prata med MaitRaiders. Gruppen hade nämligen en idé.
Vi pratade om vad de ville göra. Det var Melodifestivalen som var någon sorts modell. Det skulle vara en final med tio finalister. Det skulle vara röda mattan, glitter och glamour. Vi försökte ringa in vad som var viktigt och hur det skulle vara.
Olle berättar att de fick projektpengar hos dåvarande landstinget i Västernorrland och bestämde sig för att testa.
Vi hade inga deltävlingar första året, man skickade bara in sin film. Vi hade en urvalsgrupp som tittade igenom filmerna och valde ut tio finalister. Det var väl inte ett jättesvårt jobb första året. Jag tror vi fick in arton filmer och de skulle välja ut tio.
Efter den första tävlingen har Musikschlaget fortsatt att utvecklas tillsammans med MaitRaiders. Tillsammans bestämmer de hur tävlingen kan göras bättre.
Arbete året runt
Vi ber Olle att beskriva hur arbetet med Musikschlaget fram till den stora finalen i november ser ut.
Det är ett jobb som pågår under hela året, berättar Olle. Det finns olika faser i förberedelserna. Ansökningar från artister sker under januari-mars, det brukar vara den lugnaste perioden för arrangörerna. Då brukar de även förbereda deltävlingarna.
I april och maj hålls deltävlingarna runt om i landet och då får Olle hjälp av sina kollegor på Bilda. De har inte möjlighet att själva åka runt på alla, men Olle och MaitRaiders arrangerar en deltävling.
Det kostar en hel del pengar att göra Musikschlaget. Att leta sponsorer är ett arbete som pågår hela tiden, säger Olle. Det finns gränser för hur länge man kan få projektpengar. Därför arbetar de med näringslivet i Sundsvall och församlingar i Svenska kyrkan.
Den stora finalen
Finalen i november sker alltid i Sundsvall, vi undrar nyfiket om det finns någon särskild anledning till det.
”Ja! Det var väl någonting vi sa lite kaxigt, finalen ska alltid vara i Sundsvall. Men vi tänkte så här: det är enklare att arbeta upp sponsorer. Det blir ändå en del ganska lokala sponsorer. Sedan hade vi väl hoppats att Sundsvall skulle ha tagit till sig det här med lite mer stolthet. Det finns ju några som tycker att det här verkligen är årets händelse.”
Arbetet med finalen är ett stort samarbete, berättar Olle. De samarbetar med Sundsvalls gymnasium som sköter kameror, bildproduktion och streaming. De har också stöd från en företagare som arbetar med bildproduktion. Styling och hår på artisterna sköter också Sundsvalls gymnasium.
Finalen sänds live för alla på nätet. Det är så alla ska ha möjlighet att se tävlingen, även om man inte kan resa till Sundsvall och se den på riktigt.
10-årsjubileum
2020 skulle det stora 10-årsjubileet för Musikschlaget vara, men pandemin har kommit i vägen. Luften gick ur oss lite, säger Olle med en suck. Men nu känns det som finalen och jubileet äntligen blir av i november 2021!
De kommer nog att köra oavsett om de får ha publik eller ej, huvudsaken är att artisterna äntligen får stå på scenen och köra live. Att de firar 10 år kommer också att märkas, men Olle är hemlighetsfull med hur.
Drivkraften att fortsätta
Att arrangera en tävling år efter år, vi undrar var kraften och orken kommer ifrån.
Svaret är ganska enkelt, enligt Olle. När finalen är över är alla totalt slut, men också fulla med energi så det räcker ett helt år. Drivkraften finns just i att få uppleva finalhelgen då man träffar nya och gamla vänner.
”Det var också någonting jag var rädd för från början. Kommer det här bli en klubb för inbördes beundran? Är det samma artister som ska komma till final år efter år? Men så är det inte. Vissa ser vi kommer igen, men det kommer alltid nya varje år.”
En blandning av gamla och nya artister gör det viktigt att jobba vidare. Det finns få bra speltillfällen för våra artister inom Musikschlagets målgrupp, påpekar Olle. Då är det viktigt att vi finns och kan skapa den här scenen.
Festivalgeneralens styrka
Musikschlaget är ett stort arrangemang och tillsammans med MaitRaiders finns du i mitten av den. Vilka är dina styrkor som festivalgeneral?
Olle tror att han är bra på att möta människor. Det viktigaste är nog att ha en ödmjuk inställning till människor och olika situationer.
”Jag tror jag är duktig på att skapa relationer, bygga relationer med människor och grupper. Det är väl något som vi tycker är jätteviktigt när vi arrangerar finalen framför allt. Värdskapet, att alla ska känna sig välkomna och alla ska bli sedda och lyssnade på. Känna att de är viktiga.”
Musikschlagets framtid
Musikschlaget har hållit på i 10 år, sista frågan: hur tänker ni framåt?
Det finns ett samarbete med Folkets Hus och Parker. De ska arrangera deltävlingar tillsammans. Tillsammans med Folkets Hus och Parker har de ett Arvsfondsprojekt för att göra arrangörsutbildningar. De ska utbilda personal på Folkets Hus och Parker, samt personer med funktionsnedsättning som är intresserade av att arrangera deltävlingar.
Olle hoppas att Musikschlaget kan hålla på länge till, hur länge är svårt att säga. Tävlingen och konceptet har sett ungefär likadant ut under åren. Det är bara småsaker de justerar.
”Vi gör det ganska lika år efter år. MaitRaiders har varit med från början, men den gruppen har ju ändras också. Det har kommit in nya personer och andra har försvunnit. Ändå är rollerna ganska tydliga. När vi gör finalhelgen går det ganska smidigt nu, alla har sina uppgifter.”
Vi tackar Olle Norberg för pratstunden med hopp om att vi ses under Musikschlagets stora jubileumsfinal i november!