Ett tillgängligare Dramaten - välkommen in | iMAGO

Ett tillgängligare Dramaten – välkommen in

Dramatiska teatern, eller Dramaten som de flesta säger, har funnits sedan 1788 och flyttade in i huset vid Nybroplan i Stockholm 1908. Dramaten symboliserar det högsta inom teaterkonsten, ja kanske inom hela kultursektorn.

Det har varit många teaterchefer sedan starten och ingen har tänkt på att personer med svårare rörelsehinder inte kan ta sig in i huset. Mattias Andersson, du är den förste teaterchefen som gör det. Hur kommer det sig?

Mattias står framför Dramatens huvudentré med händerna i fickorna. I bakgrunden syns en tillbyggd hiss till huvudentrén.
Mattias Andersson framför Dramaten.

Min syster fick MS i tonåren och har suttit i rullstol sedan 20-årsåldern. När jag har bjudit henne på föreställningar på Dramaten har det blivit väldigt konstigt. Hon fick alltid extremt dåliga platser, hamnade längst bak och fick ta sig in med en varuhiss. Varför, undrade hon.

”När jag försökte ta reda på det, visade det sig att det inte fanns något system överhuvudtaget. Det enda alternativet var att ta in rullstolar via en bakdörr och en hiss.”

Erfarenheter från Göteborg

Jag har naturligtvis också ett mer generellt intresse. Jag kommer från Backa Teatern i Göteborg. Den teatern arbetar mycket med att få alla unga människor i olika delar av Göteborg att komma till teatern. Alla berättelser och allas erfarenheter är värda att tas upp. Alla människor, oavsett funktionsvariation, är välkomna.

Mycket av de här tankarna har jag tagit med mig hit till Dramaten. Jag är intresserad av projekt som frågar: Vad det här är för hus? Vem är det här huset till för? Därför är pjäsen ”Liv Död Sex och Pop” av Tove Sahlin intressant att sätta upp.

En korridor inne på Dramaten där korridoren delas av en ramp på en sida och två trappsteg bredvid rampen.
Insidan på Dramaten med ramp bredvid trapporna.

Ett symboliskt hus

Tove, som arbetade som koreograf på Backateatern, började för över ett år sedan prata om att hon ville göra något med artister med olika funktionsvariationer och som också var rullstolsburna. Jag tyckte naturligtvis att det var en utmärkt idé.

”Liknande projekt görs på många ställen men det är någonting med det här huset som är otroligt symbolladdat och just därför ville jag lägga ’Liv Död Sex och Pop’ på Stora scenen.”

Mycket av arbetet kompliceras av att huset är K-märkt och man får inte göra vilka ändringar som helst. Dramatens fasad och trappa kan man inte ändra hur som helst, säger Mattias.

En bronsbyst på August Strindberg vid Dramaten, där solen kastar en lång skugga av honom som pekar mot hissen vid huvudentrén.
Byst av August Strindberg framför Dramaten.

Förändringar på Dramaten

  • Genom den provisoriska hissen framför huvudentrén, kan nu alla komma in i huset. 
  • Det finns platser för rullstolar på parkett och målet är att teatern också ska bli en arbetsplats för alla. 
  • Vi har gjort logerna tillgängliga för rullstolar och det går att ta sig ner till Stora scenen.

Den kritiserade hissen framför huvudentrén är en tillfällig lösning, eftersom en mer permanent organisk lösning inte kunde ordnas på så kort tid.