CORALI – skapar föreställningar genom dans och bild
Hösten 2022 fick Telefonfabriken besök av dansgruppen CORALI från London under BOOM Scenkonstdagar. Två dansare och två ledare hade en workshop tillsammans med några av Mosaikteaterns dansare. Den engelska gruppen berättade och visade bilder och uppförde olika danser. När de skapar sina dansföreställningar börjar de ofta med konsten som inspiration. Vi träffar verksamhetsledare Sarah Archdeacon för få veta mer.
Musiken som start
CORALI bildades 1989 i södra London. Det började på ett dagcenter där en grupp ville lära sig att lägga make-up, men ingen i personalen visste hur man gjorde. En av socialarbetarna, Virginia Moffatt, satte i stället på musik.
Det blev en succé och den spontana dansen blev grunden till att en dansgrupp bildades. Namnet CORALI är sammansatt av de första bokstäverna i gruppens första medlemmars förnamn. När gruppen började resa runt med sina dansföreställningar bröt den sig loss från dagcentret och är nu en självständig dansgrupp.
Sarah Archdeacon som leder verksamheten, började redan 1992 arbeta med gruppen. Hon var då nyutexaminerad socialarbetare, men hon har ingen teaterutbildning. Till sin hjälp har hon två frilansande danspedagoger, Jacobus Flynn och Mariane Rouvier Angeli. CORALI har flera grupper med dansare.
Utvecklingsgruppen och samarbeten
Den mest kända gruppen är Utvecklingsgruppen som i dag består av åtta dansare. De sätter upp en större föreställning ungefär vartannat år som de turnerar med.
Av den gruppens medlemmar var Hosni ”DJ” Hassan och Bethan Kendrick med och besökte Telefonfabriken. De visade både publik och workshop-deltagare hur olika bilder och konstverk var inspiration för deras dans och hur de skapade dans-former utifrån dem.
Gruppen är van vid att visa upp sitt arbete och sin dans i stora sammanhang. De har uppträtt både på det stora Tate Britain i London och på British Library. Samarbetet med välkända institutioner har pågått länge, men är inte permanent utan bygger på personkontakter.
Det är också på det sättet gruppen får nya medlemmar. Den har blivit så pass välkänd att rekryteringen sker utan att de aktivt behöver gå ut och annonsera efter dansare. CORALI har också en hemsida som berättar om gruppens ambitioner, aktuella projekt och kontaktuppgifter, förklarar Sarah.
30-årsjubileum och Covid
2019 firade CORALI 30-årsjubileum och det var ett intensivt år med många stora föreställningar. Alla kände att det var dags att stanna upp lite, reflektera, summera och börja diskutera nya projekt.
Det var därför som gruppen inte drabbades så hårt av pandemin och de hårda restriktioner som infördes. Verksamheten flyttades över på Zoom och i stället för att stanna av föddes många nya idéer, berättar Sarah.
Performance – dans, musik och bildkonst
Gruppen skapar sina dansföreställningar på många olika sätt. Gemensamt är att de individuella dansarna har stor påverkan på slutresultatet, samt att gruppen samarbetar med olika yrkesmän och – kvinnor.
Berättelser är viktiga för att ge dansarna inspiration. De uppmanas att dela med sig av sina tankar och fundera över vilka saker de tycker är viktiga, saker som de älskar och som de vill förmedla till nästa generation.
Musiken är viktig i föreställningarna och CORALI har samarbetat med professionella musiker. För att skapa scenbilder samarbetar de med olika bildkonstnärer och konstgallerier. En bild eller en figur kan bli inspiration för en rörelse eller en form i dansen. Däremot har gruppen inget samarbete med andra etablerade dansare.
De tre dansgrupperna
CORALI har tre olika grupper och varje grupp träffas en gång i veckan:
1. Utforska (Explore)
Det är den största gruppen och den riktar sig till alla över 18 år med inlärningssvårigheter (learning disabilites). Alla som vill utforska sin kreativitet genom dans är välkomna och det sociala umgänget är viktigt. Gruppen träffas en gång i veckan och eftersom det är många deltagare är gruppen uppdelad i två mindre grupper.
2. Sätt igång (Kick Up)
Sätt igång! är för ungdomar mellan 14 och 25 år med inlärningssvårigheter. Gruppen uppträder på nationella festivaler och liknande händelser. De får lära sig vad det innebär att vara en del av en yrkesverksam grupp (Utvecklingsgruppen) och många har ambitionen att bli en del av den.
3. Utvecklingsgruppen (Professional Development Class)
De som söker sig hit är vuxna med inlärningssvårigheter som har vissa danskunskaper. De vill utveckla sin dans och de vill också uppträda med sin dans.
Slutligen undrar vi hur de finansierar sin verksamhet och får veta att CORALI är beroende av olika fonder. En stor bidragsgivare är The British Arts council och National Lottery. Storbritanniens system bygger mer på välgörenhet, men Sarah är full av tillförsikt inför framtiden.
Hemsida: https://www.corali.org.uk