Skådespelaren Niclas Lendemar prisas av Region Skåne! | iMAGO

Skådespelaren Niclas Lendemar prisas av Region Skåne!

Region Skåne delar årligen ut ett kulturpris som ska främja utvecklingen av kulturlivet i Skåne. Priset uppmärksammar hur en person skapar förnyelse och utveckling i kulturlivet. Tidigare har personer som Pernilla August (2010), Jason ”Timbuktu” Diakité (2008) och Peps Persson (2004) fått priset.

Porträttfoto i halvfigur på Niclas Lendemar mot en rosa bakgrund. Niclas står ledigt med händerna i fickorna.
Skådespelaren Niclas Lendemar i föreställningen ”Makt” (FOTO: Bodil Johansson).

Nu säger vi ett stort grattis till skådespelaren Niclas Lendemar som fick Region Skånes Kulturpris 2022! Prisutdelningen var i november 2022.

Niclas Lendemar är verksam skådespelare vid Moomsteatern i Malmö. Han har arbetat vid Moomsteatern sedan 1996 och utbildats vid både Moomsteatern och Teaterhögskolan i Malmö. Niclas är idag den enda skådespelaren med Downs Syndrom som har en fast anställning på en professionell teater i Sverige.

Svartvitt foto från föreställningen ”Den enfaldige mördaren” på Moomsteatern 2019. Niclas Lendemar i halvfigur som sin karaktär Sven.
Niclas i föreställningen ”Den enfaldige mördaren” från 2019 (FOTO: Bodil Johansson)

Niclas får priset bland annat för sin starka scennärvaro och sin unika förmåga att förmedla känslor. Priset är på 100 000 kronor och Niclas bestämmer själv vad han vill göra för pengarna.

iMAGO vill naturligtvis veta mer om pristagaren Niclas Lendemar och återkommer med ett skådespelarporträtt till iMAGO #10 i juni!

Niclas Lendemar på scenen vid prisutdelningen. Han står framför den stora bildskärmen med foton av honom.
Niclas tar emot Region Skånes kulturpris 2022 (FOTO: Tove Mrozowski Eriksson, Region Skånes Kulturförvaltning)

Kulturnämndens motivering:

”Region Skånes kulturpris 2022 lyfter fram en skådespelare med stark scennärvaro och en unik förmåga att förmedla känslor. Han har gestaltat många olika karaktärer, där känslan och inte ordet står i fokus. Samtidigt har han gått i spetsen för att öka representationen på våra scener och är en förebild för såväl publik som blivande skådespelare.

Region Skånes kulturpris 2022 går till skådespelaren Niclas Lendemar på Moomsteatern, som utmanar förutfattade meningar och synsätt och bidrar till scenkonstens utveckling i Skåne och världen.”

Prisutdelning på en scen i Eslövs kultur och medborgarhus den 30 november 2022. Niclas Lendemar tar emot priset av en kvinna med uppsatt hår och starkt gul blus.
Niclas under prisutdelningen (FOTO: Tove Mrozowski Eriksson, Region Skånes Kulturförvaltning)
Foto från föreställningen stormen på Moomsteatern 2015. Niclas i halvfigur i rollen som Ferdinand.
Niclas i föreställningen ”Stormen” från 2015 (FOTO: Bodil Johansson).
Foto från teaterföreställningen ”Wonderland” på Moomsteatern 2019. På en mörk scen i en fyrkantig metallbur sitter en person med långt blont hår och lugg på en tunn fäll.
Föreställningen ”Wonderland” från 2019 (FOTO: Bodil Johansson)